Pljačkaš sa stilom

KINO: KAVALIR S PIŠTOLJEM, redatelj David Lowery

Clint Eastwood i Robert Redford, američki glumačko-redateljski veterani i velikani, ponovno su stali ispred kamere.

Zanimljivo je da obojica glume kriminalce u poznim godinama i da su im novi filmovi snimljeni prema istinitim događajima. Eastwood u „Muli“ glumi starog krijumčara droge koji radi za meksičke narko kartele (pogledati raniji tekst na ovom blogu), dok je Redford u recentnom „Kavaliru s pištoljem“ (The Old Man & the Gun) vremešni kriminalac Forrest Tucker, poznat po elegantno izvedenim pljačkama i višestrukim bjegovima iz zatvora. Redford glumi kriminalca starog kova koji je vrlo učinkovit, ali i vrlo uljuđenog nastupa tijekom kriminalnog čina, tako da ne ostavlja traume kod oštećenika.

Tijekom dugotrajne karijere Redford je često glumio otpadnike od zakona i civilizacije (Butch Cassidy i Sundance Kid, Jeremiah Johnson), a ovdje je takvu ulogu nadogradio zahvaljujući vremešnoj životnoj dobi i pljačkašima neuobičajeno galantnom nastupu. Redatelj David Lowery snimio je „Kavalira s pištoljem“ vizualnim stilom koji oponaša početak 1980-ih, uspio je ubaciti vrlo uvjerljivu romansu glavnog lika s postarijom udovicom (Sissy Spacek), a upečatljive su i sporedne uloge Tuckerovih vremešnih pomagača (Danny Glover i Tom Waits).

Riječ je o vrlo zabavnom i duhovitom filmu osebujne atmosfere, koji uspijeva dotaknuti i neka vječna pitanja o životu, prolaznosti i starosti. „Kavalir s pištoljem“ je zgodan primjer kako se humor i ležernost mogu nenametljivo i učinkovito prožeti s ozbiljnim temama.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum