Razgovor s Davorom Klimanom povodom njegove nove izložbe u Labinu

„Otisci“ i capoiera

• U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora Klimana naziva „Otisci“. Na izložbi je poznati pulski umjetnik predstavio svoj najnoviji ciklus koji se sastoji od 22 akrila na platnu većeg formata. Tim smo povodom popričali s ovim svestranim autorom.

Kako je ova izložba nastala, koliko si dugo na njoj radio, koje likovne narative donosi?

– Radovi koje su izloženi na izložbi nastali su u razdoblju od 2011. do 2013. godine kao slijed mojih slikarskih promišljanja, a nadovezuju se na prethodni ciklus koji sam izlagao tijekom 2009.. Dio ovih radova pulskoj publici predstavljen je i tijekom 2012. u prostorima MMC-a Luka, a neki od radova velikog formata sada su prvi put izloženi široj publici.

Diplomirao si na odsjeku kiparstva u Rijeci. Mladen Lucić je otvarajući izložbu podsjetio da si se na početku bavio instalacijama, zatim prešao na objekte, odmaknuo se od klasičnih likovnih medija i krenuo k video-istraživanjima da bi se sada vratio slikarstvu i ovaj je ciklus „hommage čistom modernističkom slikarstvu“, odnosno „apstrakcija temeljena na pejzažima“. Što je s kiparstvom? Jesi li ga zapostavio ili možda već imaš pripremljenih radova i za neku skoru buduću kiparsku izložbu?

– U likovnim umjetnostima često sam naziv koji nam piše na diplomi ne označava vrstu likovnosti kojom se bavimo. Završivši kiparstvo nisam se ograničio isključivo na taj likovni izraz. Većina likovnjaka poseže u određenim fazama stvaralaštva za različitim medijima kojima će izraziti svoj trenutni interes u likovnosti. Nedavno sam, tj. prošle godine, radio skulpturu koja se nalazi u Banjolama, a nastala je na Vinkuranskoj kiparskoj koloniji, tako da sam i tu još uvijek prisutan.

Dugo si već i likovni pedagog, a i ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Kako se to preklapa s tvojom likovnom djelatnošću? Crpiš li inspiraciju i iz rada s mladim umjetnicima?

– Posljednjih 15 godina sam ravnatelj pulskog ŠPUD-a, a iza mene je i ukupno 25 godina pedagoškog rada na području likovne umjetnosti. S mladim ljudima je uvijek inspirativno raditi, obzirom da si okružen njihovim entuzijazmom. Oni tek kreću putem umjetnosti i dizajna, pa se valjda pod tim utjecajem i ti osjećaš mlađi? Malo se šalim, ali poučavanje o umjetnosti tjera me da stalno iz novih pozicija promišljam područje svojeg rada i time ujedno propitujem sebe, što vodi ka inspiraciji.

Koliko si zadovoljan radom i postignućima generacija koje sada izlaze iz vaše škole?

– Mnogi naši bivši učenici sada su već priznati umjetnici i dizajneri, neki i izvan hrvatskih okvira. Vjerujem da je naš doprinos njihovom profesionalnom školovanju ostavio na njih trag, što često i sami ističu. Nove generacije nose sa sobom nove izazove, ali mislim da ih uspješno savladavamo. Vidi se to svake godine i na velikoj izložbi učeničkih radova naše škole, koja uvijek bude nagrađena pohvalama, kako publike tako i stručne kritike.

Općenito, zauzet si mnogim drugim aktivnostima (ne samo ravnateljskom dužnošću u ŠPUDu), koliko se uspijevaš dati slikarstvu? Da li bi želio više ili su ti prioriteti drugačije posloženi?

– Što se tiče prioriteta, prvenstveno sebe smatram likovnjakom i radim stalno, bilo da su to izložbe, javne skulpture itd. Možda zadnje vrijeme nisam izlagački toliko aktivan, ali to ne umanjuje moj rad u atelijeru. Svi moji interesi su dio mene i mislim da sam to prihvatio kao svoj habitus, pa ne propitujem jesam li se trebao više posvetiti jednom, drugom ili trećem području vlastitog izričaja.

Jedna tvoja velika ljubav je i glazba. Od ranih punk dana, još od Marelice, pa preko Gustapha i posla glazbenog urednika na Radio Puli, sve do muziciranja sa svojim Capoiera pulenima –koje mjesto izražavanje muzikom danas zauzima u tvom životu?

– Glazba je uvijek bila neizostavni dio moga života kroz razne oblike, bilo da sam je izvodio, puštao kao urednik ili samo slušao. Danas se uglavnom bavim glazbom svirajući gitaru i eksperimentirajući njome za svoje zadovoljstvo, koje će možda nekada dobiti i neki drugi oblik, tko zna? U capoeiri je glazba neizostavan dio, pa se pjevajući i svirajući capoeira pjesme često nađem pred širom publikom nego što je to moja obitelj.

Ta fascinantna borilačka vještina koja je za mnoge njene praktikante i specifičan način življenja, godinama zauzima velik dio i tvojeg života i kreativnih stremljenja. Što ti sve capoiera donosi? Uspijeva li ti dati smiraj na kraju obvezama pretrpanih dana?

Osnivač sam prvog capoeira kluba u Istri i drugog u Hrvatskoj, tako da sa svojim članovima stvaram povijest capoeire kod nas. Danas ona nije više tolika nepoznanica, ali mislim da joj je još uvijek potrebna promocija, kako bi ljude privukla svojim bogatstvom pokreta, glazbe i igre. Meni osobno je dio svakodnevnice. Netko trči, netko peca, a ja igram capoeiru, jer me osnažuje na svim poljima – fizičkim i mentalnim, a zbog nje sam uvijek okružen i ljudima koji dijele istu strast prema njoj, što mi pruža dobar osjećaj. Capoeira nije samo borilački sport, ona se u svojoj domovini – Brazilu – naziva umjetnošću, pa je tu i veza između nje i mog umjetničkog rada.

Izložba Davora Klimana „Otisci“ u labinskoj Gradskoj galeriji može se posjetiti sve do 23. ožujka 2019.

Razgovarala Daniela Knapić

Fotografije iz arhive Gradske galerije Labin

Leave a Reply


8 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum