Repriza „Ljetopisa“ i razna gostovanja na tjednom programu Istarskog narodnog kazališta

Tjedni program Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula započinje u ponedjeljak, 18 ožujka u 20 sati kada je na repertoaru repriza obljetničke predstave „Ljetopis“ u režiji Luke Mihovilovića.

„Prelistavajući službene dokumente, dopise, izvještaje, kataloge i ostale pisane materijale iz arhive Istarskoga narodnoga kazališta, čitajući novinske članke, intervjue, kritike i reportaže iz Glasa Istre, konzultirajući razne izvore (knjige, časopise, brošure…) te naročito razgovarajući s još živim svjedocima (i njihovom djecom) koji su tada, nakon pripojenja Istre matici Hrvatskoj u Jugoslaviji, radili u tek otvorenom pulskom kazalištu, mogao bih, slušajući i čitajući ushićene dojmove i sjećanja, u njihovo ime slobodno zaključiti: “Toliko smo bili sretni te, ne tako daleke, 1949. godine kad smo s predstavom Dundo Maroje otvorili naše Narodno kazalište u Puli. Bilo nam je bitno da se hrvatska riječ napokon u slobodi progovori s pozornice. Od onda do danas puno se toga kvalitetnog i značajnog dogodilo u Istarskom narodnom kazalištu, pogotovo od 2004. kad smo postali Gradsko kazalište Pula. Stali smo u red s onim kazalištima koji imaju dugu tradiciju u profesionalnom radu, a mi smo ponovno (s nekim novim datumom i samim time novim početkom) krenuli stvarati svoju“, piše autor i redatelj Mihovilović u opisu predstave.

U utorak 19. u 10 i 11 sati te u srijedu 20. ožujka u 9.30, 11 i 18 sati u sklopu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade gostovat će lutkarska predstava Jelene Tondini „Wanda lavanda“ u režiji Morana Dolenc, a u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

„Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja. Iako je njezina posebnost izdvaja od livade na kojoj živi, s vremenom počinje shvaćati da to nije njezina mana već prednost. Ovo je priča o toleranciji i uvažavanju različitosti koja će djeci od najranije dobi pomoći naučiti važnost prihvaćanja drugačijih od sebe. Rijeka i kvarnersko područje su, između ostaloga, poznati po svojim tolerantnim svjetonazorima koje treba njegovati i uvijek graditi, a s obzirom da predstava nastaje prema predlošku istoimene slikovnice koja svoj vizualni identitet bazira na prirodnim materijalima tj. filcanoj ovčjoj vuni te mirisnoj lavandi, „Wanda Lavanda“ u sebi objedinjuje suvremeni i aktualni sadržaj te tradicionalna obilježja Mediterana“, piše u opisu predstave.

U petak, 22. ožujka u 20 sati na programu je predstava nobelovca Daria Foa „Pituri nemaju sjećanja / Gli imbianchini non hanno ricordi“ u režiji Marija Kovača, a u produkciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. U predstavi igraju Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Sabina Salamon, Leonora Surian Popov i Andrea Tich, a plesači su Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Vitalij Klok, Irina Köteles, Danijela Menkinovski i Tanja Tišma.

„Ova jednočinka Darija Foa, briljantna je komedija, a sastoji se od živahnih i vrlo komičnih šala koje se izmjenjuju u rastućem ritmu. Glavni likovi u ovoj predstavi su dva majstora koji dolaze kao pituri kod jedne gospođe. Tužna udovica pretvorila je pokojnog muža u lutka, te živi u kući s još tri gospođe sumnjivog zanimanja. Iznenadni preokreti, klasični gegovi i situacije koje dovode do ekstrema nadrealizma izmamit će osmijeh i na najtmurnijim licima“, piše u opisu predstave.

U subotu 23. ožujka u 20 sati u INK-u gostuje predstava „Sve o ženama“ mire Gavrana u režiji Mladene Gavran. Gostovanje organizira VIRIDO Pula, a u predstavi igraju Lana Gojak, Kristina Krepela i Katarina Arbanas.

„U ovoj predstavi složene strukture tri glumice igraju svaka po pet uloga u pet različitih priča koje se uzajamno isprepleću oslikavajući bogatu skalu različitih ženskih odnosa i likova. Nakon osamnaest godina od praizvedbe ovoga teksta, publika će opet imati priliku saznati što je to toliko neodoljivo u predstavi o suvremenim ženama, u kojoj se humor i emocije na neobičan način izmjenjuju, gradeći nesvakidašnju kazališnu čaroliju“, piše u opisu predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum