„Sijač“ – performans Josipa Pina Ivančića u Šikutima

Šikuti Machine u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta otvaraju dvogodišnji kulturni program u subotu 30. ožujka u 16 sati u Šikutima s performansom umjetnika Josipa Pina Ivančića „Sijač“. Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri će osmisliti i realizirati umjetničke programe koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice.

U subotu, 30. ožujka u mjestu Šikuti, od 16 sati pa sve do zalaska sunca u 18.29 toga dana, održat će se permakulturni performans Josipa Pina Ivančića zamišljen kao pokazna vježba lokalnoj zajednici i svim zainteresiranim umjetnicima, performerima, onima koji godinama prate rad grupe Šikuti Machine, kao i onima koji sumnjaju u ideju poljoprivrede bez motike i gnojiva. Umjetnik ovu akciju posvećuje radu Barbanca Pietra Stankovića koji je još 1842. godine objavio djelo “IL FORMENTO SEMINATO SENZA ARATURA, zappatura, vangatura, eripicatura e senza letame animale” o načinu sijanja, sadnje, uzgoja i održavanja biljaka prije onoga što je u svijetu postalo poznato kao postupak nazvan permakultura, a koji su promovirali znameniti Japanac Masanobu Fukuoka u knjizi “Revolucija jedne slamke” i Amerikanka Ruth Stout knjigom “Vrt bez motike”. Izvođenjem akcije ovaj pulski umjetnik podsjeća na početke fenomena permakulture i u našim krajevima koji su manje poznati. Josip Pino Ivančić sijat će trukinju, sirak i trafoju na stotinjak kvadrata njive u Šikutima. Umjetniku će se u akciji pridružiti i Denis Kontošić, Mladen Sošić – Trananaj, Noel Mirković, Noel Šuran, Pulska Filmska Tvornica, Andi Bančić, Elvis Lenić, Mladen Lučić, Darko Pekica, Davor Lazarić – Sipić. Moderator programa te razgovora s umjetnikom koji će se održati nakon performansa je Mario Benčić koji za ovu akciju kaže “Akcije Šikuti Machine bile su od početaka prije dvadeset godina povezane sa zemljom, prirodom, ljudima i poljoprivredom pa je ovaj razgovor i performance podsjećanje na taj početak.”

Šikuti Machine je kulturno-umjetničko društvo s područja općine Svetvinčenat. Iako su najpoznatiji po brojnim performansima (Fitness, Manjadura, Teza), bave se i umjetničkim instalacijama, filmom i videom (Cuki, Prašćina, Teza), fotografijom, pisanjem, organiziranjem izložbi (Galerija Štala, Šikuti), koncerata (Grillpeace United) i gastronomsko-kulturnih događanja. Inspirirani svakodnevicom, životom zajednice, prirodom i kulturom istarskog sela, posebice agrarnim poslovima kojima se većina članova bavi. Šikuti su suprotnost očekivanju da u manjim sredinama nedostaje kulturnog potencijala. Skupina je u svojih gotovo 20 godina djelovanja organizirala pedesetak izložbi, među kojima i izložbu grafika Vasilija Kandinskog u Galeriji Štala, a njihov festival Grillpeace United ugostio je četrdesetak rock sastava iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Šikuti Machine doprinose raznolikosti kulturnog programa suvremenim umjetničkim sadržajima; izložbama, susretima i razgovorima s umjetnicima, aktivnostima čitanja u kojima djeca odraslima čitaju odabrana djela iz književnosti, te prikupljaju i obrađuju fotografsku građu za digitalni arhiv fotografija iz privatnih albuma građana Općine Svetvinčenat, uz prateću izložbu i monografiju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum