Sudioničko upravljanje u kulturi – zatvaraju se prijave na konferenciju u sklopu Mi plus projekta

Do konferencije o javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi: “Izazovi održivosti partnerstava temeljenih na sudioničkom upravljanju” koja će se održati u palači Soardo Bembo u Općini Bale dijeli nas još samo nekoliko dana, a prijave su otvorene do 17. ožujka 2019.

Konferencija je organizirana u okviru projekta MI plus, kojeg provodi Udruga Metamedij u partnerstvu s udrugom Sonitus, Faro 11, Labin art express XXI, Društvom arhitekata Istre DAI-SAI te IKA Istarskom kulturnom agencijom. Konferencija će se održati 21. i 22. ožujka 2019. s ciljem jačanja kapaciteta sudionika za zagovaranje i uspostavu civilno-javnog partnerstva s lokalnom samoupravom. Putem izlaganja gostiju, formalnog i neformalnog druženja poticat će se prijenos znanja i dobrih praksi među sudionicima što će olakšati razvoj budućih sličnih projekata.

Uspješna implementacija sudioničkog upravljanja u kulturi zahtijeva razumijevanje promjena u društvenom i političkom kontekstu, istraživanje te testiranje novih modela upravljanja i njihovih učinaka te promišljanje uloga svih dionika uključenih u proces donošenja odluka i njihovu reorganizaciju. Sudioničko upravljanje predstavlja dinamični proces koji publici omogućuje ne samo pasivnu konzumaciju kulturnog sadržaja već i aktivno sudjelovanje u stvaranju okvira u kojem sadržaj nastaje.

Konferencija je namijenjena članovima i zaposlenicima udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenicima javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave te zaposlenicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Svrha konferencije je jačanje kapaciteta sudionika u području sudioničkog upravljanja i maksimalne iskoristivosti potencijala javnih infrastruktura.

Kroz program konferencije bit će prezentirani primjeri dobre prakse, studije slučajeva te istraživački radovi koji se bave modelima razvoja civilno-javnog partnerstva i suradničkog modela razvoja kulturnih politika. Putem prezentacija i panel diskusija pokušat će se dati uvid u trenutno stanje razvoja partnerstava između kulturnih ustanova i organizacija civilnog društva u Istarskoj županiji.

Uspostavljanje dugoročnog i održivog modela sudioničkog upravljanja u kulturnom sektoru na lokalnoj razini nosi mnoge koristi, ali i izazove. Tema sudioničkog upravljanja je u posljednje vrijeme postala važna s obzirom na postojeće kulturne politike, promjene u socio-ekonomskom okruženju, potrebe korisnika, publike i kulturnih djelatnika. Izazovi s kojima se praktičari u kulturi sve češće suočavaju moguće je grupirati u više skupina: politički, profesionalni i izazovi u zajednici.

Kako ih predvidjeti, nositi se s njima te ih uspješno savladati, pitanja su na koja ćemo zajedno pokušati dati odgovor na ovoj konferenciji. Na njoj ćemo istražiti kako unatoč spomenutim izazovima, suradnja i kokreacija mogu dati novi zamah i preoblikovati kulturni sektor.

Na konferenciju se mogu prijaviti članovi i zaposlenici udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenici javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave te zaposlenici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu koja se nalazi na službenoj stranici projekta www.miplus.hr, na kojoj se nalazi i potpun program konferencije. Za sva pitanja i dodatne informacije mogu se slati upiti na adresu elektronske pošte: info@miplus.hr

Cilj projekta MI plus je osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti i time stvoriti uvjete za osnivanje centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri po principu civilno-javnog partnerstva. Razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2018. do 28. listopada 2020.

Partneri MI plus projekta su: Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga Sonitus, Faro11, Labin art express XXI, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI te IKA Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana.

Za projekt “MI plus” dodijeljeno je sveukupno 797.402,28 kn, od čega 677.791,94 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum