Dva gostovanja u Istarskom narodnom kazalištu

„Cabaret preko veze“ i „Triptih o radnicima“

• Predstava „Cabaret preko veze“ nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazalište Moruzgva, Zagreb gostuje u četvrtak, 11. travnja u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. Autor i redatelj je Ivan Leo Lemo, a u predstavi igraju: Mila Elegović, Ana Begić, Ana Maras Harmander i Linda Begonja.

„Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike. U ovom našem cabaretu pratimo bizarne priče četiri žene iz Zagreba (jedna od njih je gradonačelnica) koje su se “preko veze” našle tamo gdje im nije bilo mjesto. A kada su dobile sve što su htjele, pukle su k’o petarda i shvatile da nemaju ništa. Ovo je, zapravo stand up cabaret o četiri živčana sloma koja su naše protagonistice dovele do katarzičnog zaključka da je život “preko veze” – bezveze“, piše u opisu predstave.

U subotu 13. travnja u 20 sati, u sklopu Festivala srpske kulture u Istri u INK-u gostuje Gradsko pozorište Čačak s predstavom „Triptih o radnicima“. Autori su Sara Radojković, Strahinja Madžarević i Tijana Grumić, a redatelj je Jug Đorđević. U predstavi igraju: Aleksandar Đinđić, Una Đelošević, Ivana Terzić i Bratislav Janković.

„Triptih o radnicima kazališno je uprizorenje koje za svoj tekstualni predložak uzima tri događaja, u kojima su glavni akteri radnici i tvornice u kojima rade. Indirektno ili direktno, povijesno ili u ovom trenutku, tri jednočinke komuniciraju s generacijom naših praroditelja, roditelja i s nama. Ovaj triptih pokušava odgovoriti na pitanja, koliko su se stvari promijenile i koje su životne opcije ljudi koji po nekim nepisanim društvenim klasifikacijama pripadaju samom korijenu društva ili barem društva kakvim ga danas poznajemo?“, piše Jug Đorđević u opisu predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum