Izložba Branka Ružića „Ja. F 20“ u pulskoj Galeriji Vincent iz Kastva

Izložba radova Branka Ružića naziva „Ja, F 20“ bit će otvorena u petak, 5. travnja u 19 sati u Galeriji Vincert iz Kastva na prvom katu Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

“Prva samostalna izložba crteža Branka Ružića pod nazivom:“Ja, F 20“, presjek je duljeg perioda njegovog rada. Crtež je medij u kojem se Branko Ružić dobro snalazi i s lakoćom izražava pa tako radovi odražavaju njegova razmišljanja i preokupacije na direktan i jasan način, a manira kojom iznosi svoje misli, stavove, a često i kritiku društvu bliska je stripu. Ponekad kombinirana s akrilom, no uglavnom je to crni flomaster, kemijska ili što mu već dođe pod ruku jer ovaj autor očito ne robuje stilskim i tehničkim pravilima, momentalno puštajući ideje da pronađu put do papira te je sadržaj svakako prioritet u odnosu na formu. To ne znači da se autor stilski ne posvećuje svojem izražaju, naprotiv njegov je rukopis itekako prepoznatljiv i osebujan. Jednostavan crtež koji se oslanja na klasike stripa, crtan sigurnom rukom i bez suvišnih detalja dovoljno je rječit upravo takav kakvim ga s prvim susretom doživljavamo. Često je poduprt ili popraćen kratkim rečenicama, komentarima ili dijalozima uhvaćenim u oblačiće, što opet jasno upućuje na stripovsku razradu motiva. Višeslojna simbolika crteža je ona, kojoj se svatko s pažnjom može posvetiti i detaljna analiza iste zahtijevala bi konkretnije istraživanje u povezivanju samih ikonografskih simbola koji se učestalo pojavljuju na crtežima Branka Ružića poput npr. ribe – Baskijskog psa, autoportreta, plovila (barke, brodovi), simbola grada Pule, faličnih simbola i sl. Ambijenti u kojima se pojavljuju likovi na crtežima ponavljaju se ovisno o situaciji, shematizirani zatvoreni prostori koji upućuju na specifične autobiografske situacije i svojevrsnu introspekciju te otvoreni prostori koji u svega nekoliko poteza jasno upućuju na mjesto (najčešće Pula i okolica) i vrijeme događanja. Motivi su to koji su vezani za autorovo doživljavanje aktualnih događanja kao i određene ključne autobiografske trenutke koje uopćavanjem spretno ubacuje u teme o kojima govori. Na trenutke vrlo suvremen koketirajući s lokalnom pop kulturom, a na trenutke drevan s daškom svjetskih majstora poput Hieronimusa Bosha, crtež Branka Ružića vrlo lako prodire do gledatelja i upućuje mu svoju poruku (nerijetko mameći i osmjeh na lica), što je u konačnici cilj svakog umjetničkog djela“, piše Tina Širec Džodan, autorica postava i selekcije radova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum