Jedrenje kao noćna mora

KINO: STYX, redatelja Wolfganga Fischera

U njemačko-austrijskom film „Styx“, koji se upravo prikazuje u hrvatskim kinima, glavna junakinja je uspješna doktorica (Susanne Wolff) koja namjerava provesti dinamičan godišnji odmor.

Nakon početnih priprema kreće sama jedrilicom iz Gibraltara do Ascensiona, malog tropskog otoka na Atlantiku, ali njezin odmor naprasno se prekida kad naiđe na pokvareni brod pretrpan afričkim izbjeglicama. „Styx“ je svojevrsna kombinacija onoga što se u novije vrijeme naziva jedriličarskim filmom (najpoznatiji primjer je „All Is Lost“ s Robertom Redfordom) i angažiranog dokumentarca poput „Gori more“ (Fuocoammare), redatelja Gianfranca Rosija.

Austrijski redatelj Wolfgang Fischer pritom je uspio napraviti upravo onakav tip filma kakav vole današnji kritičari i festivalski selektori; minimalističke radnje s malo riječi, uglavnom pasivnih likova i društveno politički aktualne tematike. „Styx“ je dobar film i naročito dojmljiv u početnom dijelu dok je junakinja stalno sama na brodu, a redatelj minimalističkim sugestivnim potezima gradi napetost i sugerira mogućnost da je još netko prisutan. Značajan doprinos u gradnji naracije dala je i poznata austrijska montažerka Monika Willi, koja će tijekom predstojećeg vikenda gostovati u zagrebačkom Dokukinu, gdje će održati i svoj masterclass.

U filmu se uvjerljivo prikazuje sraz imućnih Europljana i afričke sirotinje, dok je more jednima pojam za opuštanje i zabavu, drugima predstavlja pravo mučilište, a vrlo je neuvijeno prikazano i licemjerje Zapada spram izbjeglica. Ipak, ako se potpisnika ovog teksta pita, spomenuti „All Is Lost“ i „Gori more“ su dojmljiviji filmovi od „Styxa“.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 + = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum