Nova vitrina Prozor u Prošlost Arheološkog muzeja Istre

Nova vitrina u sklopu programa Prozor u Prošlost Arheološkog muzeja Istre u Carrarinoj 4 u Puli, pod nazivom „Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea – mramorna ploča s nazivom kolonije Pule“ autora kustosa Tomislava Franića može se razgledati od 4. travnja do 4. lipnja. Izložbom je prezentirana fragmentirana ploča od bijelog mramora s natpisom u kojemu se spominje puni naziv kolonije Pule, Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea, što je ujedno i jedini sačuvani spomen tog naziva grada.

Rimska kolonija Pula imala je još jedan, raniji službeni naziv: Colonia Pietas Iulia Pola. Mramorna ploča predstavljena ovom izložbom pronađena je 19. 10. 1867. g. u Maksimijanovoj ulici u Puli, a prema načinu pisanja datira u 2. st. i čuva se u Arheološkom muzeju Istre u Puli. Ploču je postavilo gradsko vijeće kolonije Pule u čast Setidiju Abaskantu (Settidius Abascantus) kao zahvalu za njegovu službu u Minervinu kultu. Nije poznato od kada je službeni naziv kolonije (Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea) u upotrebi, ali se iz spomena Herkula iščitava kako je on bio zaštitnik kolonije Pule, vjerojatno još od njezina osnutka, odnosno od vremena gradnje Herkulovih vrata iz 1. st. pr. Kr. Uz najvažniji i najmonumentalniji spomenik Herkulu u čast, Herkulovim vratima, tragovi Herkulovog kulta u Puli pronalaze se na kamenim skulpturama, žrtvenicima i religioznim natpisima te u brončanim zavjetnim figuricama, a pretpostavlja se da se u Puli nalazilo i svetište posvećeno Herkulu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum