Novom pjesmom „Volim grad“ svečano otvoren 12. Monte Librić

Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u ponedjeljak, 8. travnja u Zajednici Talijana Pula-Circolo. Ceremoniju otvorenja obilježila je pjesma „Volim grad“ Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul. Njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružila se Baka Librić (Gordana Trajković), poznati festivalski lik, te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja. U skladu s ovogodišnjom temom Monte Librića Volim grad i pratećom scenografijom – izložbom dječjih autoportreta pod nazivom Ja sam lice grada, već je uvodno uprizorenje bilo protkano gradskim temama, uz zastavice koje su oslikala djeca, prikazujući najljepša, nasmiješena lica grada.

– Ovo smo napravili za vas, drugi nisu bitni, budite sretni i čitajte što više, jer znanje je naša budućnost, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Zajednice Talijana Pula i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin zaželivši dobrodošlicu okupljenoj djeci.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske na otvorenju Monte Librića bile su Marija Rubić i Koraljka Sopta, dok je dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige na kraju programa otvorenja, svečano otvorenim proglasio gradonačelnik Pule Boris Miletić.

– Siguran sam da će na Monte Libriću knjigu zavoljeti i oni koji je još nisu zavoljeli. Drago mi je da tu možemo organizirati Monte Librić, uživajte u lijepom štivu i u knjizi, rekao je gradonačelnik.

Veselo i dinamično otvorenje u publici su pratila brojna djeca iz pulskih dječjih vrtića, većinom sami mali autori autoportreta na zastavicama, a u Circolo su stigli i učenici osnovnih škola, kao i mnoštvo odrasle publike. Bio je to veseli uvod u sedam festivalskih dana, u kojima će se u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima do nedjelje, 14. travnja izmjenjivati promocije knjiga, kreativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, kao i mali glazbeni koncert.

Neposredno nakon otvorenja započeo je i prvi ovogodišnji program, podnevni Piknik s autoricom uz knjigu „Tonka će sutra“ (Semafora), autorice Jelene Pervan i ilustratorice Vande Čižmek, koja je kao prva gošća 12. Monte Librića govorila o ovoj slikovnici.

Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 20 sati. U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 %. Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjeluju i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco. Uglavnom su izloženi naslovi izdavačke grupacije Feltrinelli. Osim naslova namijenjenih djeci, postavljen je i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama.

Priredio B. V.

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum