Otvaranje kluba-knjižare Giardini 2 u Puli

Predstavljanje grafičke novele „Nasta Rojc: Ja borac“ Leonide Kovač i Ane Mušćet

• Novoosnovani Klub-knjižara Giardini 2 svečano otvara svoja vrata u petak, 26. travnja u podne u prostoru Udruge Sa(n)jam knjige u Istri (Giardini 2, prvi kat). Program otvaranja zamišljen je kao popodnevno druženje uz niz zdravica s uzvanicima i posjetiteljima te glazbenu pratnju, klupskih klavirista Anice Franjul i Carlosa Fagina, ali i prvu večernju promociju knjige.

U 12 sati prve zdravice održat će povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač uz dizajnera i umjetnika Željka Serdarevića te Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uz mnogobrojne uzvanike zdravice će se nizati sve do 19 sati kada će se održati i prvi program Kluba-knjižare: predstavljanje grafičke novele „Nasta Rojc: Ja borac“ Leonide Kovač i Ane Mušćet.

Grafički roman „Nasta Rojc: Ja borac“ zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Nasti Rojc. Njezino je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu. Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Grafičko oblikovanje potpisuje Željko Serdarević. Izniman život i djelo Naste Rojc, prenesen u medij stripa ili grafičkog romana, može, u vremenu kada se društveni angažman u umjetnosti gotovo podrazumijeva, predstavljati poziv i poticaj i za neku novu publiku, ali i za nadolazeće umjetnice i umjetnike“, piše u opisu knjige.

Uz autorice na promociji će sudjelovati oblikovatelj knjige Željko Serdarević i urednica Jasna Jakšić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum