Otvorena izložba Alekseja Orela “Ovo (ni)je ništa novo – ne dajte da vas obmanjuju”

Kreativno promišljanje stereoskopije

• U subota 20.04. uz druženje i ples po hodnicima galerije na drugom katu Društvenog centra Rojc, posjetitelji su uživali u inovativnoj izložbi Alekseja Orela  “Ovo (ni)je ništa novo – ne dajte da vas obmanjuju”. Atmosferu je podizala ekipa Groovoteke svojom selekcijom soula i funka, a sve organizirao kolektiv BukaNoise i galerija 5Kat.

Ovom izložbom, fotograf Aleksej Orel predstavlja svojih 50 radova koji nisu nikad izlagani, a sažetak su višegodišnje fascinacije prostorom i vremenom. Autor je radove složio u cikluse stereoskopih fotografija koji su rezultat višegodišnjih istraživanja.

– Svijet vidimo pomoću dva oka. Jedno nam oko omogućuje da vidimo svijet u boji uz određeni kut, a drugim okom vidimo drugi kut koji se preklapa s prvim, a razmak između dva oka stvara paralaksu kojom postižemo stereopsiju – što je stručan naziv za način na koji ljudski mozak stvara percepciju dubine. Ista se ta tehnologija koristi u fotografiji, koriste se dva fotoaparata koja su odmaknuta na prosječan razmak zjenica od 65 mm pa prostor postaje trodimenzionalan. Ovdje, za ovu izložbu je korišteno dosta iluzije pa su fotoaparati razmicani na razmak čak do 1 metar, gdje bi s teleobjektivom uspio postići jednak učinak prilikom gledanja stereoskopije, objašnjava nam autor.

Klasična stereoskopska fotografija pojavljuje se sredinom 19. stoljeća, 10-tak godina nakon što je izmišljena crno-bijela fotografija.

– Mene kao autora smeta što svakih 20, 30 godina netko dođe i kaže sad sam ja ovdje izmislio stereoskopiju, kao IMax 3D kino ili Sony Play Station IR. Stereoskopija postoji već dugo i nakon što je etablirana počela se koristiti u industriji zabave, a bila je popularna već u viktorijansko doba. Svo je vrijeme bazirana na identičnoj tehnologiji što sam ja prikazao kroz svoje radove stvarane suvremenom tehnologijom i uređajima, ali na izložbi kronološki prikazujem sve uređaje u posljednjih 150 godina koji su dostupni za promatranje stereoskopije, kaže Orel.

Posjetitelji izložbe mogli su koristiti sljedeće uređaje; klasični stereoskop iz viktorijanskog doba nazvan „Saturnoskop“, pa aniglafski ispis (naočale s crvenim i plavim staklom), zatim uređaj kinetičke apstrakcije Google Cardbord i na kraju ekran gdje je korištena digitalna stereoskopska linearna polarizacija.

– Izlažem pet autorskih ciklusa. Prvi je „Život na čekanju“ to je period u životu u kojem sam se osjećao kao da u životu stojim i ne mičem se s mjesta, da je takvo i okruženje oko mene, pa su to 3D stereoskopske fotografije zimske hibernacije drveća koje čeka neki novi život koji će krenuti u proljeće. Nakon toga je uslijedio drugi ciklus s požarišta, na kojem se javljaju prvi lišajevi i prve biljke i taj se zove „Novi početak”.

Radi postizanja boljeg osjećaja trodimenzionalnosti, njegove razglednice iz ta dva ciklusa posjetitelji su gledali pomoću „Saturnoskopa“ iz 1896. godine.

– Nakon ta dva ciklusa otišao sam u nešto što je bliže slikarstvu i instalaciji jer me kao fotografa pomalo umorilo da konstantno moram imati nešto ispred sebe, neki objekt. Tu ulazim u domenu fluidnog slikarstva trenutka i nazivam taj ciklus „Geneza“, a trenutak uspijevam zaustaviti pomoću rasvjete, a ne samog fotoaparata. Mogu reći da me taj način stvaranja uvelike oslobađa jer mogu stvarati kad god poželim, u bilo koje doba dana i noći, nastavlja autor.

Njegovi radovi iz tog ciklusa jesu fluidni, njega inspirira evolucija čovjeka i miješanje čestica iz kojih nastaje evolucija, a referira se na primordijalnu juhu organskih kemikalija.

U sljedećem ciklusu „Colider“ koristi kolajder što je tehnika bacanja dvije različite boje u zrak i zaustavljanje tog trodimenzionalnog prikaza putem bljeskalice prilikom čega se dešava sudar dvije boje. Nastaju raznobojni preljevi boja i fascinantne vodene strukture koje smo mogli pratiti na ekranu, tehnikom digitalne stereoskopske polarizacije.

Na fotografijama osim organskih elemenata drveća, stijena, minerala, tekućina, vidimo i strukture balončića sapunice.

– To je ciklus „Multiverse“ što je moj način viđenja svemira, moje razmišljanje o Big Bangu kao početku svega, a to si objašnjavam kroz termodinamiku i dinamiku fluida. Smatram da takav prasak koji se dogodio u našem svemiru, jednako se tako događa i drugdje – gdje nastaju drugi svemiri i njih je bezgranično mnogo. To prikazujem u makro 3D fotografijama sapunice koja je tehnički bila jako zahtjevna za fotografiranje, a prasak svakog balončića za mene je novi svemir koji nastaje i širi se u fluidu.

Kinetički uređaj Google Cardboard napravljen je od kartona, i u njemu su paralelno isprintana dva potpuno apstraktna dijela –  čiste točkice u raznim bojama – gdje kod kinetičkog pomicanja lijevo i desno točkice odlaze bliže ili dalje i dobivaju se različite strukture.

– To je najava mog sljedećeg ciklusa, jer u Google Cardbordu potpuno izlazim iz fotografije i želim se baviti apstrakcijom unutar same grafike gdje se pogled razdvaja na lijevo i na desno. Sad gradim sustav leća i periskopa s kojima ću moći razdvojiti ljudske poglede na dvije površine većih formata, na kojima kroz razne plošne geometrijske likove, njihovim pomicanjem ili preklapanjem lijevo-desno dobivamo potpuno drugačiju sliku, koja ima skroz novi odnos dubina. To me fascinira, jer to je krajnje interaktivan rad i svaka promjena koju gledatelj u tom uređaju napravi – jest trajna i neponovljiva.

Njegova partnerica Afrodita Bulajić rekla nam je da je bilo vrlo zabavno i izazovno asistirati Orelu prilikom nastajanja radova jer, kako bi dobio sve ono što želi, fotografirao bi akvarij s vodom na određenoj visini, a za to je bilo potrebno velikom brzinom pipetom kapati različite boje koje su se miješale ili bacati u zrak vodu pomiješanu s brašnom ili bojom kako bi on svojim stereoskopskim tehnikama fotografije postigao strukture kapljica vode i boje u noći.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum