Otvorena izložba „Krivo shvaćeni stihovi i Rock ‘n Roll Animals“ Tee Jurišić u Galeriji HUIU

Na crtežu sam okupila pse iz svih poznatih rock pjesama

• Izložba serije crteža i slika akademske umjetnice Tee Jurišić otvorena je u petak, 19. travnja u pulskoj Galeriji HUIU. Izložba je podijeljena na dva dijela koje čine akvareli “Krivo shvaćeni stihovi” i crteži “Rock ‘n’ Roll Animals”, a povezuje ih to što ime je inspiracija u glazbi i pop kulturi 20. stoljeća.

„Rock ‘n Roll Animals“ su dva crteža velikog formata koji čine najveći dio izložbe, izvedeni tehnikom tuša na papiru koji se referiraju na kultnu glazbenu produkciju 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i na rock bendove koji su opjevali pse u svojim pjesmama.

„Na prvom sam crtežu na hrpu okupila sve pse iz poznatih pjesama (primjerice “Black dog – Led Zeppelin, “Dirty dog” – ZZ Top, “Dogs of war – Pink Floyd…) ilustrirala ih tušem i djelomično akvarelom na način da imaju neku poveznicu. Na drugom crtežu sam se poigrala s nazivom „Rock n’ Roll Animals“ na način da sam ga napravila iste veličine kao sam rad i tipografski to napisala, pa se prikaz naziva i sam transformira u rad“, objašnjava autorica Tea Jurišić.

Drugi je, manji dio izložbe, sačinjen od akvarela na papiru 17 x 25 centimetara i zove se „Krivo shvaćeni stihovi“ što je serija s kojom je započela u 2017.godini. Ideja se rodila kroz razgovore s prijateljima o situacijama u kojima bi pojedini ljudi pogrešno protumačili stihove pjesama i dugo živjeli u uvjerenju da je njihovo tumačenje ispravno, pa tako postoje situacije kolektivnog pogrešnog tumačenja, pogotovo istih generacija koje su odrastale uz nekoliko najpopularnijih pjesama.

„Uvijek smo se zezali sa stihom „sve ptičice izgore“ koji svi imaju kao traumu iz djetinjstva jer kad odrastete shvatite da ptičice nisu izgorile nego su se iz gore spustile na more. Tu imamo niz takvi banalnih interpretacija koje su se pretvorile u seriju ilustracija i to kroz razne glazbene žanrove, od popa, rocka do hrvatske popularne glazbe“, objašnjava nam autorica.

Na slične načine Jacksonova “Billie Jean” postaje “Bi li džin?”, Bowieva “Heroes” se transformira u “We can eat gyros” (referenca na stih “We can be heroes”), a ne ostaju pošteđene i mnoge pjesme iz domaće produkcije poput “Hej dušo Konan brani” (“Hej dušo ko nam brani”) od Petra Graše, “Adio spaček” (“A ti još plačeš”) od Majki i slično.

„Zaintrigirana tim situacijama, otkrivala sam popriličnu količinu sličnih „krivih“ interpretacija po forumima i započelo je sakupljanje stihova. Kako je „Krivo shvaćeni stihovi“ rad koji je još uvijek u procesu, nastavljam prikupljanje krivo shvaćenih stihova pa ukoliko imate neke ideje slobodno ih podijelite sa mnom.“

Tea Jurišić je ilustratorica iz Baške Vode, donedavno je radila na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistentica na Diplomskom studiju ilustracija, a diplomirala je na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi ilustracija.

Na izložbi se mogla, poput određenog intermezza, pogledati i bilježnica sa skicama- crtežima za koju autorica kaže da je poželjela dvodimenzionalne radove sa zida prikazati kao trodimenzionalne i potaknuti interakciju s publikom.

„Dakle osoba koja promatra rad može ga uzeti u ruku i listati, to je knjiga skica koja nema tematsku poveznicu s izložbom, ali su unutra sve moguće teme koje mene zanimaju; snovi, susreti s ljudima, prijatelji, bizarne humoristične situacije i glazba, naravno. Zapravo mi je ideja bila napraviti jedan crtež po danu kroz jedan period od 100 dana. Htjela sam prvi put u životu imati cijelu bilježnicu ispunjenu, a da svaki rad bude zaseban i izgleda kao završen rad “, nadovezuje se Tea.

Plakati za imaginarne bendove, festivale i događanja i oslikani stihovi pjesama samo su neki od crteža iz knjižice koji su digitalno tiskani u većim formatima i prodaju se u HUIU za vrijeme trajanja izložbe, do 1.svibnja.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum