Potpisan sporazum o suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Zajednice Talijana Pula

Sporazum o suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Zajednice Talijana Pula potpisan je u srijedu, 3. travnja u pulskoj Gradskoj knjižnici. Potpisnici sporazuma su Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Fabrizio Radin, predsjednik Zajednice Talijana Pula, a na konferenciji je govorila i Liana Diković, voditeljica Središnja knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj.

– Ovim se sporazumom iskazuje namjera da se formalizira suradnja knjižnice i Zajednice Talijana Pula kao organizatora ili suorganizatora programa koji će se u narednom petogodišnjem razdoblju održavati ovdje kod nas u Središnjoj knjižnici, u Zajednici Talijana ili na nekoj drugoj lokaciji. Cilj ovog našeg sporazuma i susreta je zajednička suradnja radi lakše provedbe i organizacije planiranih programa na talijanskom jeziku kako za pripadnike talijanske nacionalne zajednice tako i za sve druge zainteresirane korisnike u smislu promicanja interkulturalnog dijaloga i kulturne različitosti te promicanje knjige i pisane riječi, kazala je Načinović.

Diković je govorila o predviđenim programima za tekuću godinu.

– Danas smo ovdje da na neki način učinimo vidljivijim te da službeno uredimo našu suradnju sa Zajednicom Talijana koja već dugo traje. Mi smo kao središnja knjižnica Talijana više programa proveli i realizirali u suradnji sa ZT-om što za djecu, a što za odrasle, kazališne predstave, književne susrete i još puno drugih programa. Već godinama surađujemo i u organizaciji talijanskog programa Monte Librića, a jedan dio tog sporazuma je i program mogućnosti korištenja naših usluga online knjižnice. Isto tako surađujemo i sa koparskom knjižnicom Srečko Vilhar koja nam daje mogućnost da osim klasičnih, tradicionalnih knjiga nudimo našim korisnicima mogućnost korištenja e-booka i čitanja online časopisa, periodike i zvučnih knjiga. Ovim smo sporazumom odlučili da tu mogućnost damo i korisnicima knjižnice ZT-a time što smo im dali pet zaporki – dakle, moći će preuzeti knjige online i čitati ih kao što se čitaju i tradicionalne knjige u knjižnici. Rok posudbe je 14 dana, a nakon toga se knjiga vraća u sistem knjižnice. O trećem programu danas ćemo samo ukratko jer ćemo ga u potpunosti najaviti nešto kasnije. Program će biti realiziran u svibnju, bit će posvećen talijanskoj književnosti, a nov je po tome što publika koju želimo obuhvatiti s njime su srednjoškolci. Konačni ciljevi su promicanje čitanja, talijanske književnosti i jezika te u to uključiti mlade i to ne samo one koji pohađaju talijansku školu već sve one škole koje u svom programu imaju i talijanski jezik, kazala je Diković.

Radin je napomenuo kako su osjećali potrebu formalizirati njihovu suradnju koja traje već neko vrijeme.

– Postoje programi koji budu prvo stavljeni na papir, a onda se nikada ne realiziraju. Postoje programi koji se stave na papir pa se možda čak i realiziraju, a s naše strane mi smo prije realizirali programe i onda smo osjetili potrebu i dužnost da ih stavimo na papir i formaliziramo jednim sporazumom. To je zato što smo duboko uvjereni da je ono što radimo korisno ne samo za pripadnike talijanske nacionalne zajednice nego i šire i na taj način otvoreni smo prema gradu, prema društvenoj sredini i svima onima koji su voljni nešto naučiti o talijanskom jeziku i kulturi. Odlučili smo to staviti na papir jer smo htjeli ostaviti nešto iza nas jer ni mi nismo vječni, zaključio je Radin.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum