PREMIJERA PREDSTAVE „FOTELJE“ IVANE-NATAŠE TURKOVIĆ U KAZALIŠTU DR. INAT

Ionescu u Inat

• Predstava „Fotelje“ premijerno je odigrana u subotu, 13. travnja kroz dvije izvedbe u dvorani kazališta Dr. Inat u Društvenom centru Rojc. U režiji Ivane-Nataše Turković pet aktera na sceni interpretira Ionescovu antidramu „Stolice“, jedno od kapitalnih djela europskog avangardnog teatra.

Ova kolaboracija s dijelom izvođača je preuzevši motive Ionescovog djela i razvijene elemente i ideje na scenu prenijela skup scenskih rješenja prateći unutarnju logiku ove skupine. Logiku koja se nužno ne poklapa sa realnošću. To je i olakotnost odabira teatra apsurda kao baze ili početne točke za novi rad.

Glumcima je u startu postavljen zahtjevan zadatak obuhvaćanja više likova istovremeno. Pretpostavka jest da će taj sistem funkcionirati i kao uvodna scena ( Stari i Stara op.a). Pretpostavka stoji, zamišljena kao centralni uvod s mladom Majom Tukom potencijalna je početna točka razvoja. Dok je sam tekst korektno iznesen, zahtjevnost utjelovljenja različitih osobnosti unutar jedne glumice ipak se pokazala kao prekompleksan zadatak i nije polučio pretpostavljenu zamisao.

I dok sam naslov nudi fotelje kao mogući motiv, one u zbilji, na sceni izostaju iako su navedene u uvodnom tekstu te na taj način opravdane: „U apsurdu svakodnevnice, Ionescove smo stolice zamijenili foteljama u kojima se udobno smjestila naša agresivna inercija – naša aktivna neaktivnost.” S obzirom da je glumačka postava bila sve samo ne pasivna postavlja se pitanje da li smo mi, publika ti inertni, zavaljeni u praktikable na koje se aludira? Dok nas samo jedan klik mišem zbližava ili udaljava, nema niti potrebe za pretjeranom aktivnošću. To je istina. I porazna je.

Glumci ispunjavaju prostor pokretom koristeći tijelo u većoj mjeri nego li tekst kao sredstvo komunikacije. Kretanje po sceni, osviještenost posture tijela, slike koju stvara i ideje koju prenosi, izmjene kvaliteta i tekstura, bazična uzemljenost i osjećaj za “daske koje život znače”… sve to spada pod Scenski pokret. Vještina je to koja je uz glumačke vještine neophodna kako bi se ostvarila uvjerljivost i u konačnici osjećaj sigurnosti koju izvođač nosi skupa s materijalom. Nije to bez razloga i kolegij na Akademiji. Bez obzira na činjenicu da je ovdje riječ o amaterskom teatru, ako je fizički teatar područje koje je najadekvatnije izražajno sredstvo onda je neophodno u budućnosti fokusirati se na tijelo kao generator te izražajnosti. Jer fizički teatar nije samo gluma, ono je puno kompleksnija forma koja zahtjeva podjednako tretiranje medija. Uranjanje u takav sveobuhvatniji pristup radu sa sobom nosi bogatstvo različitih metoda. Jedna bi bila primjenjiva u ovom slučaju: manje je više.

Posluživši se videom kao dodatnim blic-medijem pomoću kojeg likovi s videa anuliraju sebe u stvarnosti, jednog po jednog u biti nosi u sebi dvostruku prijetnju. Možemo to protumačiti kao pobijanje svega sagrađenoga do tog trenutka, pročišćavanja i ponovnog kretanja od nule. Još jedna interpretacija bi bila i direktna prijetnja publici.

Vladimir Butković je već prepoznatljivo lice kazališta Dr. Inat s već razvijenim pristupom i stilom nošenja uloga. On ulijeva već otprije spominjanu elementarnu sigurnost djelovanja na sceni pa je u nesrazmijeru sa ženskim dijelom glumačkog postava. Svejedno, iskustvo zajedničkog izvođenja i koautorstva s redateljicom iznova bogati izvođače. To interno i individualno iskustvo suradnje jedna je strana kolaboracije. Ona druga strana jest prijenos sa publikom. Mora biti recipročan, dvosmjeran. Ako sjedimo, ne znači da smo pasivni.

U predstavi glume: Vladimir Butković, Maja Tuka, Maja Gregorović, Kristina Lazić i Daria Krepkova. Ideju i režiju potpisuje Ivana-Nataša Turković dok su osim nje za razradu ideje zaslužni i Maja Gregorović, Boris Vincek, Maja Tuka, Vladimir Butković i Kristina Lazić. Glazbu je odabrala Ivana-Nataša Turković, a obradu zvuka potpisuje Boris Vincek. Majstor rasvjete je Saša Stepanović, a mentor je Branko Sušac. Predstava je posvećena bivšoj članici Inata i prijateljici Ivi Radovan.

Tekst Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Fotografije Dejan ŠTIFANIĆ

Leave a Reply


+ 9 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum