Tjedni program Istarskog narodnog kazališta

Ovotjedni program Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula počinje u utorak, 2. travnja u 20 sati Anti Todorova Humanitarna stand up večer, a prikupljena sredstva namijenjena su teško bolesnoj djevojčici Nadji Ucović iz Pule.

U četvertak 4. travnja u 20 sati u INK-u gostuje HNK u Varaždinu sa Sofoklovim „Filoktetom“ u režiji Ozrena Prohića. U predstavi igraju: Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš, Marlo Mrkša, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Antonija Torjanac, Jakov Jozić i Ognjen Milovanović.

„“Filoktet“ je jedna od sedam sačuvanih tragedija starogrčkog dramatičara Sofokla. Tragedija počinje dolaskom Neoptolema, Ahilejeva sina i Odiseja na mitski, pusti otok Lemnos te Odisej upućuje Neoptolema da pridobije slavni luk kojim će se osvojiti Troja. Luk već deset godina na otoku drži Filoktet, ranjenik kojeg su ostavili, i po njemu izdali, njegovi suborci na čelu s lukavim Odisejem. Neoptolem, mladi ratnik s velikim bremenom postavljen je u situaciju u kojoj mora preispitati svoje stavove, svoju svrhu. Odisej mu nalaže da prevarom dođe do cilja, navodi ga na svrhu u uspjehu. Njemu je namijenjen luk. S druge strane, sve ono do čega on drži kao sin velika ratnika, kao mladić neokaljane savjesti, protivi se tomu. Neoptolemu su ponuđeni odgovori koje su drugi osmislili i koji drugima idu u korist. Neoptolem se svakim odabirom priklanja jednoj struji razmišljanja i jednoj od budućih varijanti vlasti. On, kao i kor mornara u pogledu starijih, iskusnijih samo su oruđe predefiniranih moralnih postavki i vlastitih emocionalnih strujanja. Svako osobno mišljenje mladog čovjeka čita se samo kao besmislen bunt, kao otpor koji graniči s ludilom jer taj otpor ne koristi nikom. A što je s čovjekom samim? Što je s onim što on osjeća kao potrebu izvan vremena u kojem živi?“, piše Ivan Penović u opisu predstave.

Otvaranje izložbe Branka Ružića „Ja F20“ bit će održano u petak 5. travnja u 19 sati u galeriji Vincet iz Kastva.

„Stigmatizacija osoba koje boluju od psihičke bolesti definira se kao negativno obilježavanje, marginaliziranje i izbjegavanje osoba zato što imaju psihičku bolest. Bolesnici koji boluju od, primjerice, shizofrenije i sličnih poremećaja puno su jače stigmatizirani od onih koji boluju od depresije ili anksioznih poremećaja. Prema istraživanju Crips. i sur. 2000; Link i sur. 2001; Angermeyer 2000;, bolesne od psihičke bolesti okolina doživljava: opasnima, nesposobnima za samostalan život/ donošenje odluka, slabićima koji su sami krivi za svoju bolest, neizlječivima. Percepcija oboljelih, od okoline sklone stigmatiziranju, često je povezana sa socijalnim izoliranjem ovih osoba, poremećajima komunikacije, diskriminacijom na poslu, izrugivanjem. Stigma povezana s duševnom bolešću može dovesti do toga da osoba odagna traženje pomoći ili pokušava prikriti bolest kako bi izbjegla sram, izolaciju, diskriminaciju i omalovažavanje. U sklopu Odjela za psihijatriju Opće bolnice Pula, između ostalog radimo na integraciji pacijenata u širu društvenu zajednicu te anti-stigma programu (adekvatno time – povećavamo samopouzdanje pacijenta naglašavajući sposobnosti koje pacijent ima i dostignuća koje je postigao i prenosimo određeni stupanj podrške na zajednicu, obitelj, prijatelje)“, piše Oriana Španić u opisu izložbe.

U subotu 6. travnja u 20 sati na rasporedu INK-a je koncert tenora Zorana Tomaića, u klavirskoj pratnji Sandra Vešligaja. Pulski tenor Zoran Tomaić ovim će solističkim koncertom proslaviti svoj 50. rođendan i 25 godina umjetničkog rada. Na program su djela slavnih skladatelja talijanske vokalne lirike od 16. do 20. stoljeća: Alessandro Scarlatti, Giovanni Battista Pergolesi, Vincenzo Bellini, Ernesto De Curtis, Rodolfo Falvo, Eduardo di Capua, Francesco Paolo Tosti, Stanislao Gastaldon, Aleksandr Skrjabin i Joaquin Turina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum