ISTARSKI POVIJESNI BIENNALE u POREČU (23. – 25. svibnja)

O osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru

• Deveti po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom „Emotio, affectus, sensus…: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“ održavat će se od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine. Riječ je o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  – Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva u Pazinu.

Osjećaji i emocije, premda na prvi pogled neopipljivi, itekako su prisutni u svakodnevnom ljudskom djelovanju, ne samo danas nego i u prošlosti. Emocije su u prošlosti dugo vremena bile zanemarene te se tek posljednjih desetak godina i o njima progovara iz historiografskog gledišta. U tom smislu i ovogodišnji povijesni biennale nastoji spomenutu temu afirmirati u domaćoj historiografiji, posebice onoj koja proučava jadranski prostor. Dvadeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije tijekom tri dana raspravljat će o emocijama i osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru, prvenstveno u razdoblju srednjeg i ranog novog vijeka, ali i početkom 20. st.

Prilikom otvorenja javnosti će se predstaviti zbornik radova s prošloga skupa pod nazivom „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“, a predstavit će ga dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i prof. Gaetano Benčić.

Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum