Izložba Ištvana Išta Huzjana u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost

„Fontana Huzjan Delvaux Derycke“

• Izložba Ištvana Išta Huzjana naziva „Fontana Huzjan Delvaux Derycke“ bit će otvorena u subotu, 25. svibnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

„Umjetnička praksa mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana objedinjuje različite umjetničke strategije i medije, a kreće se od performanasa, knjiga umjetnika, fotografija, objekta i instalacija. Huzjanove radove gledamo kao privremene susrete umjetničke akcije, pronađenih predmeta, performansa, fotografije, koji stvaraju sekvence specifičnog vizualnog jezika koji reproducira i ponavlja konceptualne postupke i precizne minimalne geste.

„Izložba „Fontana Huzjan Delvaux Derycke“ prva je umjetnikova samostalna izložba u Hrvatskoj. Okuplja istoimenu seriju fotografija koja se temelji na performansu i fotografskom bilježenju izvedbe, a predstavlja kolaborativan proces te dijalog i istraživanje umjetnikovih poetskih eksperimenata u konfrontaciji s izložbenim prostorom. Rad je izveden u galerijama moderne umjetnosti Muzeja Revoltella u Trstu. Huzjanov performans shvaćamo kao gestu hommagea jednom od ključnih slikara 20. stoljeća, ali i tihu posvetu institucionalnim prostorima umjetnosti, njihovoj izlagačkoj povijesti i memoriji. Umjetnik se pozicionira ispred jednog djela concetto spaziale, razrezanog platna naslovljenog „Attese / Iščekivanja“ (1967.) Lucia Fontane.

„Jasan i precizan formalni vokabular i konceptualni postupci konstanta su u umjetnikovom radu. Proširujući umjetničku refleksiju na cjelokupan prostor izložbe sama galerija postaje shvaćena kao konceptualna gesta, pozivajući promatrača na istraživačke odnose između predmeta i novih narativa. Pored toga, između materijalnog i nematerijalnog, individualne geste i javnoga prostora muzeja, atmosfera istovremene prisutnosti i odsutnosti kojom odiše ova serija mjesto je tenzije i istraživanja međuodnosa tijela, slike, predmeta i prostora, muzeja i galerije, memorije i povijesti“, piše Branka Benčić u predgovoru kataloga.

Izložba Ištvana Išta Huzjana realizira se u okviru višegodišnjega programskog ciklusa Privremeni susreti: Ovo (ni)je muzej. Izložbe, umjetnička i kustoska istraživanja unutar programske linije Ovo (ni)je muzej realiziraju se od 2014. godine i posvećeni su redefiniranju i razotkrivanju niza odnosa: propituju društvene, institucionalne i prostorne odnose, te interakcije između objekata i subjekata, odnose unutar sustava umjetnosti, galerijskoga prostora, institucionalnoga okvira i uvjeta rada. Izložba se realizira u suradnji s novigradskom galerijom Rigo.

Ištvan Huzjan rođen je 1981. u Ljubjani. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Godine 2008. –2009. bio je na Artist-in-Residence na Rijksakademie van Beeldende kunsten u Amsterdamu. Boravio je na studijskim i rezidencijalni, programima u Seulu, Antwerpu i Rijeci. Suosnivač je umjetničkog kolektiva Project Goleb (Amsterdam, 2010.). Od 2013. u Bruxellesu vodi klub umjetnika i izlagački prostor Coffre-Fort s Gregoireom Motteom i Thibautom Espiauom. Izlagao je na velikom broju međunrodnih skupnih izložbi u renomiranim galerijama i institucijama. Recentne samostalne izložbe uključuju Mestnu galeriju Ljubljana (2017), Proyectos Monclova, Mexico City (2018), Estward Prospectus Bukušešt (2019). Dobitnik je Velike nagrade na Grafičkom bijenalu u Ljubljani (2015). Živi i radi u Bruxellesu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum