Knjiga “General iz Premanture“ jučer predstavljena u Premanturi

Dugo očekivana knjiga „General iz Premanture“ autora Ivana Miškovića i Andreja Badera predstavljena je u utorak, 7. svibnja u Premanturi. Prepuni plato pred upravnom zgradom Javne ustanove Kamenjak – stare škole u Premanturi dovoljno govori o tomu koliki je interes izazvalo ovo po mnogočemu posebno autobiografsko djelo.

Okupilo se na premanturskoj placi gotovo tri stotine Premanturaca, mještana drugih naselja općine te zainteresiranih posjetitelja iz Pule i okolice, a u ime Općine Medulin koja je izdala knjigu i organizirala njenu promociju pozdravnim govorom obratio im se općinski načelnik, Goran Buić. Osvrnuo se na činjenicu kako ova knjiga govori o značajnim trenucima u vremenu, o čovjeku koji je svjedokom toga vremena, a čije bogato životno iskustvo i svjedočanstvo i nije moglo stati u korice jedne knjige, te poželio, obraćajući se generalu Miškoviću i prisutnoj publici, da se u Premanturi ponovno okupimo za promociju iduće knjige i time proslavimo generalov stoti rođendan.

Potom je u ulozi urednika i koautora knjige povjesničar Andrej Bader govorio o radu na knjizi i šesnaest godina dugoj suradnji s „generalom“, kako Ivana Miškovića oslovljavaju i danas, u njegovoj devedesetdevetoj godini života. U preko 330 stranica knjige podijeljene kronološki u petnaest poglavlja, istaknuo je Bader, prati se period od 1905., kada je u Premanturi otvorena prva hrvatska čitaonica, do 1966. godine, kada je održan četvrti plenum i smijenjen Aleksandar Ranković. U knjizi je, naglasio je Bader, zadržan i specifičan način izražavanja, jezična forma koju koristi general Mišković, kao i terminologija karakteristična za predstavljeno razdoblje. Bader je zahvalio načelniku Općine Medulin, Goranu Buiću, koji je prepoznao značaj ove knjige te omogućio da ona bude izdana, dodajući kako je „General iz Premanture“ prvi dio autobiografskog djela, čiji će nastavak pratiti „generalov“ život u periodu od 1967. do 2014. godine.

Rođeni Premanturac, dugogodišnji načelnik Službe bezbjednosti i jedini Titov specijalni savjetnik, general-pukovnik Ivan Mišković, govorio je na premanturskoj promociji o svome ranom djetinjstvu i formativnim godinama. „Sve što sam naučio u životu, naučio sam od roditelja, u krugu najuže obitelji, u djetinjstvu“, kazao je Mišković. Prisjetio se traumatičnih godinama, uhićenja brata Milana te naglasio kako su upravo progon obitelji iz Premanture, ali i obiteljske vrijednosti koje su mu roditelji prenijeli u ranom djetinjstvu determinirali u njemu ideju antifašizma, koja je obilježila cijeli njegov život, te u njemu živi danas jednako kao i u mladosti.

Odabrane ulomke iz knjige tijekom promocije je čitao i svojim glasom publici približio mladi i talentirani Premanturac Mattias Stojanović. U ulozi moderatorice, cijeli je program premanturske promocije vodila Dorina Tikvicki. Po dovršetku predstavljanja knjige, prisutni su uzvanici, gosti i posjetitelji čestitali autorima te nastavili druženje uz zakusku.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum