Otvoren 9. Istarski povijesni biennale u Poreču

Deveti po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom „Emotio, affectus, sensus…: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“ svečano je otvoren u četvrtak, 23. svibnja u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Riječ o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva u Pazinu.

Pozdravne govore okupljenima uputili su zamjenik gradonačelnika Grada Poreča Elio Štifanić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te u ime organizatora ravnateljica porečkog muzeja dr. sc. Elena Uljančić, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli dr. sc. Klara Buršić Matijašić i ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak. Uslijedilo je predstavljanje zbornika radova s prošloga skupa pod naslovom „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“. Zbornik je u ime uredništva predstavila dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dok su o sadržaju i doprinosu zbornika hrvatskoj historiografiji govorili dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i prof. Gaetano Benčić.

Skup je ove godine posvećen osjećajima i emocijama, koji su, premda na prvi pogled neopipljivi, itekako prisutni u svakodnevnom ljudskom djelovanju, ne samo danas nego i u prošlosti. Emocije su u prošlosti dugo vremena bile zanemarene te se tek posljednjih desetak godina i o njima progovara iz historiografskog gledišta. U tom smislu i ovogodišnji povijesni biennale nastoji spomenutu temu afirmirati u domaćoj historiografiji, posebice onoj koja proučava jadranski prostor. Rezultate svojih istraživanja na ovogodišnju temu predstavlja 20 znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije, na jednom od službenih jezika skupa: hrvatskom, talijanskom, slovenskom i engleskom.

Skup je otvorila Darija Mihelič, redovna profesorica i znanstvena savjetnica u miru, iz Ljubljane, izlaganjem naslovljenim „Nečedne razvade duhovščine severozahodne Istre (Piran, Trst, Izola: 13. do 16. stoletje)“. Na primjerima nečednoga života duhovnika ovih sjeverozapadnih istarskih gradova pokazala je njihovo zaobilaženje normi i odluka crkvenih koncila.

Uslijedilo je izlaganje „Che farò io, dolorosa la vita mia, quando non ti potrò più, Ysotta, vedere? – Što da radim, tužan je moj život, kad te više neću moći vidjeti, Ižota?“ Roberta Blagonija i Ivana Jurkovića s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koji su analizirali profanu ranorenesansnu uglazbljenu tužaljku punu emocija posvećenu ferrarskoj markgrofici Ižoti udanoj za hrvatskog grofa Stjepana II. Frankopana. Njihovo su izlaganje glazbenim izvedbama obogatili Ema Delač, mezzosopran i Lovro Matešin, bariton, uz pratnju Vladimira Gorupa na harmonici.

Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se do subote 23. svibnja u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum