PROGRAM INK-a u tjednu obilježavanja Dana Grada Pule, 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade i Dana Europe

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula je u tjednu obilježavanja Dana Grada Pule, 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade i Dana Europe pripremio bogat program koji započinje u nedjelju, 5. svibnja u 11 sati svečanošću povodom obilježavanja Dana Grada Pule i uručenja javnih priznanja. U 12.30 sati u Galeriji Vincent iz Kastva bit će otvorena izložba kazališne fotografije Alojza Orela u povodu 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade. u 20 sati u Velikoj dvorani na programu je koncert nazvan Puli s ljubavlju na kojem će nastupati Meri Cetinić, Tedi Spalato i prijatelji.

U ponedjeljak, 6. svibnja u 20 sati na Maloj sceni će biti izvedena opera nastala u koprodukciji INK Pula i HNK u Varaždinu „Caccia lontana/Daleki lov“ Antonija Smareglije. Izvedba se održava u povodu 165. obljetnice rođenja i 90. godišnjice smrti skladatelja. Redatelj je Ozren Prohić, a u operi igraju: Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš, Marlo Mrkša, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Antonija Torjanac, Jakov Jozić i Ognjen Milovanović.

„Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih  dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju. U djelcu “Daleki lov” poezija i glazba međusobno se natječu u ljupkosti, ukusu i eleganciji. Pjesnik Pozza i maestro Smareglia stvorili su iznimno simpatičnu stvarčicu. Stihovi su dobri, dobro složeni, te pretočeni u vedre slike. Glazba je tečna, melodična, a u isti čas prožeta harmonijom, bogato i ukusno popraćena orkestrom. Dijelovi se odlikuju određenom formom, te time što stoje na vlastitim nogama, s početkom, sredinom i krajem. Prizoru prethodi efektan orkestralni preludij lovačkoga stila: čini se poput Mendelssohna, ali u svakom slučaju imitacija je dobro napravljena i nije servilna”, piše Filippo Filippi. Operu će moći pogledati i učenici srednjih škola u u utorak, 7. svibnja u 13.30 sati kada je organizirana njihova posjeta.

Predstava „Voda“ Vladimira Nazora iz produkcije Drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka na programu je u srijedu, 8. svibnja u 20 sati. Redatelj i koreograf je Matija Ferlin. U predstavi igraju: Jelena Lopatić, Dean Krivačić,  Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić i Aleksandar Cvjetković, a plesači su: Maria del Mar Hernandez, Ksenija Krutova, Hélias Tur Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini i Ali Tabbouch.

„Priča „Voda” Vladimira Nazora, čija je radnja smještena u osamdesete godine devetnaestog stoljeća, u postupku, stilu i sadržaju, naizgled je jednostavno organizirana prozna cjelina. Žitelji jadranskog otoka prolaze kao zajednica kroz krizu suše i nedostatka pitke vode, a sve preko promatračke pozicije dječaka Vlade. Međutim, svakim novim i pomnijim čitanjem iza naizgled jednostavnog postupka otkriva se veliko literarno umijeće autora da formatom kratke priče otvori niz kompleksnih i slojevitih tema koje u konačnici kreiraju mrežu univerzalnih i duboko egzistencijalnih odnosa pojedinca i zajednice u trenutku krize“, piše u opisu priče.

U četvrtak, 9. svibnja u 20 sati povodom Dana Europe na programu je gostovanje plesne predstave „4 bolera“ Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka. Autori „4 bolera“ su Maurice Ravel, Frederic Chopin, Camille Saint-Saëns, Višeslav Laboš, a koreografi: Maša Kolar, Kristian Lever,Shota Inoue i Andonis Foniadakis.

„U sklopu ove iznimne baletne i plesne večeri u čak četiri dijela, riječki Balet izvest će ujedno suptilnu i senzualnu, hvaljenu koreografiju Maše Kolar, izvorno kreiranu za Balet HNK u Zagrebu. Njen „Bolero” predstavlja uporno, ustrajno i neumoljivo otkucavanje bitka zajednice. On je glazba upisana u kolektivnu svijest zapadne civilizacije. Minimaliziran, ali opsesivno repetitivan ritam individue poput kakve zaraze počinje širiti svoj hipnotički utjecaj na drugoga i druge do grupnoga, koje ga zrcali u ritmu kolektiva. Suživot s drugima kroz uzajamnost polagano prerasta u kompeticiju i raste do kolektivne ekstaze, pronalazeći razrješenje u svojevrsnome društvenom pročišćenju. Na glazbu najpoznatijeg, Ravelova „Bolera”, koreografirao je grčki koreograf Andonis Foniadakis, koji svoju karijeru gradi u najvećim kanadskim i europskim kazališnim kućama. Foniadakis dolazi u Rijeku kao jedan od najistaknutijih izvedbenih umjetnika programa Rijeke: Europske prijestolnice kulture 2020. Bolero pripada kanonskim glazbenim djelima 20. stoljeća, zbog čega je svim generacijama koreografa do naših dana bio izazov upustiti se s njime u dijalog. Nemoguće je ignorirati povijest u kojoj je bolero utjecao i oblikovao plesno-koreografski jezik, a svaka nova generacija konstruirala, u svojemu vremenu i svojemu kontekstu, drugačije viđenje te otvarala drugačiju perspektivu i otkrivala drugačiji smisao istoga, ovisno o tomu kako se tijekom vremena oblikovala umjetnička svijest“, piše u opisu predstave.

U subota, 11. svibnja u 20 sati na programu je završna večer 6. Dječjeg pjevačkog festivala Pula pjeva.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum