Započele radionice „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba” MI plus projekta

Trodnevni edukacijski ciklus „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba” MI plus projekta, započeo je s radom u utorak, 28. svibnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Cilj tih radionica koje će se sljedeća dva dana održavati u Rovinju i Poreču je ojačati kapacitete kulturnih radnika u polju razvoja kulturno-umjetničkih projekata temeljenih na uključivanju zajednice s naglaskom na integraciji skupina s manje mogućnosti. Nakon uvodnih riječi pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice i voditelja projekta Marina Jurcana, brojnim okupljenima obratila se facilitatorica i voditeljica radionica Suzana Jašić.

– Uključivanje osoba s manje mogućnosti je prije svega razmišljanje o tome da učinimo život u svim njegovim sastavnicama što dostupnijim i što kvalitetnijim svakoj osobi. To je možda utopija, ali je plemenito nastojati tako nešto. Kad govorimo o osobama s manje mogućnosti trebamo znati da postoji jedan veliki postotak stanovništva  -njih deset posto – kojeg čine osobe s invaliditetom. Osobe s invaliditetom vrlo su često u slabijoj ekonomskoj situaciji te su zbog nedostupnosti i nejednakosti ujedno i nešto lošijeg obrazovnog statusa, a veliki broj njih živi u ruralnim područjima – dakle govorimo o više razina neprivilegiranosti. Nekim je ljudima u ovoj zemlji četiri do pet puta teže nego zdravim osobama koje žive u centru Pule ili Zagreba. S druge strane pitanje je koliko je život u centru neke urbane sredine osobama s invaliditetom uopće dostupan te koliko je prilagođen da bi one mogle ostvariti sve ono što žele i koliko su zapravo osviještene? Mi prvi, kao društvo, imamo puno aspekata o kojima trebamo razmišljati, a kad govorimo o tih deset posto svi se čude da ih ima toliko puno. Ima ih, ali su nevidljivi – i u strategijama i u medijima i na kulturnim događanjima. Vrlo se često ta događanja organiziraju s polazišne točke da svi možemo hodati, vidjeti, čuti i razumjeti, a to nije baš tako. Zato smo danas ovdje – da malo osvijestimo te poteškoće i da svi oni koji se bave kulturom počnu razmišljati i o tome da kultura treba biti dostupna svima. Kad govorimo o jednakim mogućnostima to ne znači da bi trebali tražiti idealne uvjete za jedne već je stvar u tome da bi nešto trebalo biti dostupno svima na jednak način. Kulturu trebamo početi gledati kao nešto što je namijenjeno svima uzimajući u obzir i prepreke s kojima se neke osobe suočavaju, kazala je Jašić.

Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice osoba s invaliditetom održao je iscrpno uvodno predavanje na temu „Problemi i potrebe osoba s invaliditetom u segmentu kulture”.

– Osobe s invaliditetom nisu samo konzumenti kulture već su i oni koji proizvode kulturne sadržaje. Zato su osobe s invaliditetom korisne našem društvu kao i svi mi. Vrlo često vlada percepcija da su osobama s invaliditetom najvažniji sustavi zdravstvene ili socijalne zaštite. Međutim to nije točno – jednako su važni i odgoj i obrazovanje, rad i zapošljavanje te u konačnici i kultura. Zašto netko iz ureda pravobraniteljice danas vama nešto govori? Prije svega, pravobranitelji u društvu imaju više funkcija – a jedna od glavnih je sprječavanja slučajeva diskriminacije u društvu. Naša zadaća je zaštita, promicanje i čuvanje prava i interesa osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju kazao je Jurišić i nastavio s opisom ispravne terminologije kojom se trebamo koristiti kada govorimo o tim skupinama jer je i korištenje neprimjerene terminologije također jedan vid diskriminacije.

Radionica je nastavljena panel diskusijom na temu “Uključivanje osoba s manje mogućnosti kroz kulturne i umjetničke aktivnosti” na kojoj su sudjelovali: Đeni Gobić-Bravar (Arheološki muzej Istre), Orijana Španić (Opća bolnica Pula) i Nina Lovrečić (Istarsko narodno kazalište), Zlatko Kuftić (Udruga slijepih Istarske županije), Ozren Catela i Marko Perkov (Centar za inkluziju i podršku u zajednici), Sanja Paić i Vesna Šuput (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda). Glavni zaključak tih izlaganja je da se osobe s posebnim potrebama ne smije getoizirati već da im se mora pružiti sve one mogućnosti koje imaju ostali pripadnici društva – od konzumacije i proizvodnje kulture sve do zapošljavanja. Nakon panel diskusije prisutnima se obratila Danijela Kasumović-Maružin koja je predstavila društveno poduzeće Punkt koje zapošljava osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

U drugom djelu dana polaznici su sudjelovali na prvom djelu interaktivne radionice razvoja projektnih ideja na temu “Mogućnosti financiranja programskih aktivnosti na nacionalnoj i EU razini“. U tom prvom djelu voditeljica Jašić im je predstavila trenutno otvorene natječaje te kako ih ispravno čitati.

Program radionice nastavlja se sutra, u srijedu 29. svibnja u 9.30 sati u MMC-u Rovinj, a završava u četvrtak, 30. svibnja također u 9.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum