aMORE festival završio pod mikroskopom

Porečki dio trećeg izdanja aMORE festivala zatvoren je kreativnom radionicom morske biologije u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč i akcijom čišćenja podmorja u suradnji s ronilačkim centrom Zeus Faber.

U organizaciji aMORE festivala i pod stručnim vodstvom Barbare Sladonja, Mirele Uzelac i Danijele Poljuha iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te studenta bioloških znanosti Tima Webera sa Sveučilišta Westminster (UK), polaznici i polaznice sastavili su svoj Foldscope – prijenosni vodootporni papirnati mikroskop koji ima mogućnost uvećavanja do 140 puta. Radionica je organizirana u Osnovnoj školi Tar-Vabriga te na Lanterni u prostoru ronilačkog centra Zeus Faber.

Foldscope je mikroskop koji se sastoji od jednostavnih komponenti, uključujući list papira i leću. Razvio ga je bioinženjer Manu Prakash sa Sveučilišta Stanford, s idejom da sastavi mikroskop koji će koštati manje od jednog dolara, a kako bi bio dostupan za znanstvenu uporabu u zemljama u razvoju. Ovakvi mikroskopi mogu se printati u tisućama komada te se mogu koristiti za obrazovanje i terenski rad. Idealni su za rad s djecom.

Pod uvećanjem djeca su proučavala vodene preparate, sediment te biljne i životinjske strukture. Korištenjem ovog mikroskopa postali su članovi online platforme Microcosmos za razmjenu ideja, znanja, primjera dobre prakse i poznanstava srodnih struka. Svi sudionici radionice s velikim su zanimanjem slušali upute i vješto sastavili svoj prvi vlastiti mikroskop od papira.

Šetnjom do obližnjeg grebena djeca su naučila kako izgledaju najčešće biljne i životinjske vrste žive u Jadranu: morsku salatu (Ulvu sp.), mediteransku dagnju (Mytilus galloprovincialis), priljepka (Patella sp.), ogrca (Monodonta turbinata), mnogočetinaše cjevaše, rakove brambuljke (Chthamalus stellatus), kozice (Palaemon elegans), grmalja (Eriphia verrucosa) i mnoge druge česte vrste. S obzirom na veliki interes radionica morske biologije, Centar za invazivne vrste održati će se ovo ljeto još tri slične radionice.

U isto vrijeme, ronioci Zeus Faber ronilačkog centra zaronili su kako bi eko akcijom čišćenja ukazali na veliki problem otpada u morima te djeci pokazali što se sve može naći u moru, a da moru ne pripada. Bilo je tu svega, odbačenih staklenih i plastičnih boca, starih konopa, odbačenih igračaka i obuće. Kao i sva svjetska mora, i naše Jadransko more suočava se s problemom plastičnog zagađenja te je vrlo važno o tome informirati one najmlađe, kako bi u budućnosti donosili bolje odluke od svojih prethodnika.

Nakon kraće stanke, aMORE festival nastavlja svoju plovidbu 27. kolovoza u Puli gdje u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre prostor nekadašnje vodospreme pretvara u multimedijalni akvarij podvodnih zvukova. Projekt pod nazivom NOISE AQUARIUM, umjetnice Victorie Vesne i multidisciplinarnog tima iz Austrije i SAD-a, posjetitelje uranja u nevidljivi, ali veliki problem mora i oceana – buku.

Uz mnoge partnere, izložbu NOISE AQUARIUM financijski podržavaju Austrijski kulturni forum Zagreb i Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

priredio B. V.

Leave a Reply


9 + = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum