Motovunska jubilarna nagrada Živku Zalaru

Za otprilike mjesec dana počinje Motovun Film Festival, na kojemu će se i ove godine dodijeliti nagrada zaslužnom stvaratelju u hrvatskoj kinematografiji povodom jubilarnih 50 godina rada.

Ovogodišnji dobitnik je cijenjeni snimatelj Živko Zalar, koji je studirao kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu, što je utjecalo na buduću suradnju s redateljima koji su također bili praški studenti (Rajko Grlić, Srđan Karanović, Goran Marković). Zapažena je njegova suradnja s Grlićem u filmovima „Kud puklo da puklo“ i „Bravo maestro“, Karanoviću je snimio filmove „Nešto između“ i „Miris poljskog cvijeća“ te seriju „Grlom u jagode“, dok je s Markovićem radio na filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“ i „Već viđeno“.

Osim s ovom trojicom, Zalar je radio i s drugim sjajnim redateljima poput Kreše Golika i Fadila Hadžića, a među mlađim autorima naročito mu je omiljen Vinko Brešan. Njemu je snimio poznate komedije „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“, kao i tjeskobnu dramu ratne tematike „Svjedoci“.

 

E. L.

Leave a Reply


9 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum