Nataša Bezić pobjednica 16. IstrArta u Bujama

Pučko otvoreno učilište Buje, Grad Buje i Turistička zajednica Grada Buja organizirali su 26. svibnja pod pokroviteljstvom Grada Buja 16. Međunarodni likovni natječaj “IstrArt” kojim se obilježava dan bujskog zaštitnika Sv. Servula. Četrdesetak umjetnika natjecalo se u katergoriji Ex-tempore, tema ovogodišnjeg natječaja bila je “Boje Buja”, izbor tehnike je bio slobodan, a svaki sudionik bio je obavezan slikati na bujskim lokacijama, na otvorenom i vidljivom mjestu, na način da žiri može donijeti sud o kvaliteti izvedbe radova.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Lorenzo Grigolon, Majda Božeglav Japelj i Eugen Borkovsky odabrali su i proglasili nabolje radove, predstavnice PUO Buje ravnateljica Rosanna Bubola, Maja Livada i Tanja Šuflaj dobitnicima su na Trgu Slobode podijelile zaslužene nagrade, a prvi i drugi nagrađeni rad zadržali su organizator i sponzori te su postali njihovo vlasništvo. Sponzorsku nagradu u iznosu od 2.000 kuna dobila je prekrasna slika Buja s tragom svjetlosti i igrom boja u harmoničnom odnosu, slikana znalačkom tehnikom autora Vinka Bogataja. Treće mjesto osvojio je triptih koji intrigantnom elegancijom priča priču Buja u različitim trenutcima, od figurativnog do apstraktnog čiji je autor Vedran Šilipetar, koji je nagrađen poklon paketom autohtonih proizvoda i samostalnom izložbom u galeriji Orsola iskoristivu u 2019/2020. godini. Drugo mjesto žiri je obrazložio na slijedeći način: “Upotreba tehnike kolaža nije uobičajena niti često dobro upotrebljavana. Rad u ovom slučaju dobro balansira , razvijajući priču na više nivoa i vrlo uvjeravajuće”. Osvojila ju je riječka slikarica Silvana Konjevoda koja je dobila novčanu nagradu u iznosu od 1.500 kuna koju dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Buje te samostalnu izložbu u bujskoj galeriji Orsola u 2019/2020. godini.

Prije proglašenja prvog mjesta, uslijedila je dodjela nagrade umjetnika koji su birali najbolji rad, a zaslužila ju je Lara Muscardin koja je dobila paket autohtonih proizvoda. Prvu nagradu u iznosu od 5.000 kuna koju poklanja TZ Grada Buja stručni žiri dodijelio je bujskoj slikarici Nataši Bezić uz obrazloženje “Znalački potez umjetnika stvara jedinstven rad, moćnog utiska, koji s lakoćom prenosi ekspresivnu energiju ovoga kraja, odnosno grada Buja.” Nataša Bezić također je dobila mogućnost samostalnog izlaganja u Gradskoj galeriji Orsola u ovoj ili idućoj godini. Zamoljena da se s nekoliko riječi obrati mnogobrojnoj publici, Nataša Bezić, koja je inače često ranije bila u žiriju ovoga natječaja, je rekla: “Mi umjetnici ne bi trebali pričati mi govorimo s onim što radimo.”, te se od srca zahvalila na nagradi. Svi nagrađeni okupili su se sa svojim radovima na zajedničko fotografiranje s organizatorima i članovima žirija.

Bogati program proslave dana Sv. Servula osim tradicionalne procesije upotpunila je i smotra domaćih kolača, a mogao se posjetiti i Etnografski muzej te aktualne izložbe: “Digitron_utopia” u gradskoj galeriji Orsola i fotografska izložba “ZeroPixel-Terra” u kuli Sv. Martin.

Na kraju večeri u prekrasnom ambijentu Župne crkve Sv. Servula održan je po prvi puta u Hrvatskoj fantastičan koncert, neoklasične, ambijentalne i elektronske glazbe inspirirane prirodom, mladog, njemačkog kompozitora i pijanista Niklasa Paschburga, s njegovog prvog albuma “Oceanic” izdanog 2018. godine.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

 

Leave a Reply


9 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum