Tamara Obrovac predstavila album „TransAdriaticum“ u Klubu-knjižari Giardini 2

U punom pulskom Klubu-knjižari Giardini 2, Tamara Obrovac je u četvrtak, 27. lipnja predstavila svoj novi album „TransAdriaticum“. Ugodan, opušten i duhovit razgovor s Tamarom Obrovac o njezinom novom dvanaestom autorskom CD-u, glazbenoj karijeri, ali i ostalim talentima ove iznimne umjetnice vodila je Magdalena Vodopija.

“Velika mi je čast da sam ovdje i da ovo mjesto postoji, ja sam inicirala svoj dolazak ovdje”, napomenula je Tamara dodavši kako je Klub–knjižara Giardini 2 dokaz da se cijeni rad istarskih umjetnika. Valja napomenuti da je Klub Giardini 2 jedino mjesto u Istri u kojem se može kupiti CD „TransAdriaticum“.

Vodopija je u razgovoru istaknula da Tamaru poznaje od svoje 13. godine te da je njeno porijeklo itekako utjecalo na njen rad. “Tamara je oduvijek bila čudna djevojka s Verude. Odrasla je u vili Matilda i kao kćer velikog slikara Ivana Obrovca nije ni čudo da ima osjećaj za istarske priče”, ispričala je Vodopija.

Rekla je kako Tamara pripada generaciji natprosječnih, no ona se i tu isticala. “Izvrsna je u mnogočemu, pisanju, skladanju, sviranju flaute, režiranju…”, smatra Vodopija. Oduvijek je bila neobuzdane prirode i imala veliku posvećenost. Govoreći o svome gradu rekla je da je Pula oduvijek bila slijepo crijevo, ali i da Puležanima oduvijek fali identitet. Njen 12. album je ovog lipnja izašao u nakladi Alessa Recordsa. Tamara je u 22 godine rada izdala čak 24 CD-a. Osvrnula se na to: “Jednostavno me nešto goni iznutra, moram raditi”.

Na novom albumu joj se pridružio njezin novi TransAdriatic kvartet kojeg čine izvanserijski hrvatski bubnjar Krunoslav Levačić te dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.

Skupina interpretira izvorne skladbe Tamare Obrovac, pjesme koje su ukorijenjene u njezinoj istarskoj domovini – njezinim ljudima, zemlji i legendama i zajedno donose jedinstveni glazbeni projekt drugačije glazbene estetike koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba i intimističkog prizvuka.

Omot CD-a kao i pet prethodnik dizajnirao je, po predlošku slike Ivana Obrovca, multimedijalni umjetnik Matija Debeljuh. Kako je ispričao, on i Tamara upoznali su se prije deset godina na jednom ex temporu i došli na ideju o suradnji. Osjećao je strahopoštovanje s obzirom na to da se radi o tako velikim umjetnicima, Tamari i Ivanu Obrovcu te njegovim djelima, ali onda je krenuo po principu „uzmi i radi što hoćeš, ali pazi“. Prvo je poslušao glazbu, otišao u atelje Obrovca i odabrao sliku koja po njegovu sudu odgovara glazbi i obradio je. Napomenuo je kako uvijek ima dobar materijal za rad. I Tamara je izrazila zadovoljstvo uspješnom suradnjom žalosno konstatiravši da joj je žao da njen tata nije doživio da vidi njihov rezultat rada na novom CD-u.

Okupljeni su imali priliku čuti nekoliko impresivnih skladbi s novog CD-a te dobiti autogram autorice.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije Manuel ANGELINI

Leave a Reply


9 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum