Ususret 14. Rovinjskoj regati

Za štovatelje mora te ljubitelje jedrenja i tradicijskih barki Rovinj 16. lipnja ponovo postaje nezaobilazno odredište koje će, 14. izdanjem Rovinjske regate plovila s oglavnim i latinskim jedrom, pokazati svu ljepotu i vrijednost maritimne baštine

Ekomuzej Batana i udruga Kuća o batani te Jedriličarski klub Maestral u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja i udruženjem Vela al terzo iz Venecije, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja u Rovinjskom akvatoriju organiziraju Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koja će se odvijati u nedjelju 16. lipnja s početkom u 11 sati. Regata se održava u sklopu EU projekta Arca Adriatica namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine. Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra, još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta “Wind of change” za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip realizirati niz aktivnosti poput upotrebe isključivo biokompostabilnih eko čaša, tanjura i pribora za jelo na ovogodišnjoj Regati.

Toplom dobrodošlicom učesnicima neslužbeni dio programa započet će već tijekom subote, 15. lipnja prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma koji donose fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima. Svjetionike na našoj obali i otocima, u Ekomuzeju Batana, u 18:30, predstavit će voditelj projekta i glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar. Sve dojmove o prošlim regatama te očekivanja povodom nove učesnici će moći razmijeniti tijekom večere i zabavno-kulturnog programa koji za njih započinje od 19.30 sati u “Malom škveru” ispred Ekomuzeja Batana. Poseban događaj subotnje večeri bit će povorka batana u 21.30 sati što će biti pravi uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije.

„Dan održavanja Rovinjske regate jedan je od najvažnijih dana u životu grada Rovinja, prepun događanja, uzbuđenja i lijepih prizora kako za sudionike Regate tako i za promatrače. I ova će Regata započeti u 9.30 sati gdje će se na sastanku u ACI Marini okupiti svi sudionici s barkama i preuzeti svoje lunch pakete. Start je predviđen za 11 sati, a jedra prijavljenih barki ukrašavat će Rovinjski akvatorij do 14 sati.

Dok će se ekipe iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije pripremati za što bolji uspjeh na uvijek atraktivnoj i prestižnoj Rovinjskoj regati, mališani će na Velikom molu zabavu potražiti na radionici “Otisci mora”. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli. Trajat će od 10 do 11 sati, a voditeljica radionice Sabina Damiani koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala djeci će pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) pomoću kojih će veselo jedriti kroz more zabavnih trenutaka. Za radionicu je potrebna prijava na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Najsvečaniji trenutak odnosno dodjela nagrada pobjednicima 14. Rovinjske regate te uvijek nezaboravno druženje svih ljubitelja barki i mora održat će se na Velikom molu u 16 sati.

Organizatori napominju da pravo sudjelovanja na Regati imaju tradicionalne drvene jedrilice s jedrom na 1/3 (oglavno jedro; vela al terzo) i latinskim jedrom. Plovila će se natjecati u kategorijama (grupama): batane, mali gucevi, 4,99 m, veliki gucevi, pasare; gajete male, gajete velike i leuti, barke tipa “Topo” – mali, barke tipa “Topo” – veliki i cat.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum