25. PUF – Međunarodni kazališni festival – Drugi dan

Igre moći i posveta nestalom bratu

• Druge večeri 25. PUF-a – međunarodnog kazališnog festivala publika je imala priliku pogledati kratkovečernji duet pod nazivom „Večera“ na Maloj sceni INK-a čiju koreografiju i izvedbu potpisuju Maya Stern i Tomer Sharabi.

Stern i Sharabi su izraelski izvedbeni umjetnici sa osobnom poviješću. Naime oboje su se školovali pri visokoj umjetničkoj školi „Telma Yelling“ gdje su započeli suradnju te i danas zajedno stvaraju i nastupaju. Svoje radove izvodili su na renomiranim festivalima u Izraelu, Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kini, Armeniji i SAD-u. Okosnica njihove suradnje je interakcija između izvođača kroz koju sudaraju afekciju naspram odbojnosti stvarajući magnetsko polje koje ne dozvoljava napuštanje i konačno odustajanje. Igra moći u kojoj se izmjenjuje uloga nadmoćnog u odnosu osim ekspresivnom pokretom pojačana je facijalnom ekspresijom plesača i pridonijevši emotivnom naboju ovog komada. Kemija između izvođača je evidentna, skoro pa opipljiva sve do samog kraja.

Njihova ekspresija „istražuje ljudsko tijelo i interakciju između dvoje individua, ponekad gubeći vlastiti identitet i stvarajući novi, ponekad imajući ekstremnu vezu koju samo oni mogu izgraditi i posjedovati“.

Rad Maye i Tomera je podržan od strane Ministarstva kulture, znanosti i sporta te Izraelskog lutrijskog odbora za umjetnost te je osvojio prvo mjesto u „No ballet“ natjecanju u Ludwigzafenu 2008. godine. Glazbu potpisuje Triosk, a stilsko oblikovanje Noa Yalon.

Iste večeri festivalska publika preselila se u kazalište Dr. Inat u DC-u Rojc kako bi popratili predstavu „Flornecia“ plesne kompanije LaCerda u izvedbi Edwarda Tamaya.

LaCerda je internacionalni kolektiv vođen od strane performera Edwarda Tamaya i Johanna Pereza Viere nastao 2014.godine. Dramaturgija pokreta kojom se Tamayo i kolektiv bave navodi publiku da sama kreira kontekst unutar kojeg izvođač djeluje. Edwarda je teško identificirati i upravo to je moment u kojem i publika ima priliku preispitati svoj identitet. Ti „zadani kodovi između publike i umjetnika, kao i utjecaj identiteta i žanra unutar scenskog stvaralaštva“ stavljeni su na stol ili bolje rečeno na plesni pod pred nas. Tamayov pokret je hibrid tehnički izvještenog suvremenog plesa i uzemljenosti borilačkih vještina, a on se u 2011. specijalizirao u tehnici niskog letenja Davida Zambrana. Ovaj solo posveta je Edwardovom nedavno nestalom bratu Jonatanu. Riječ je o intimnom prikazu sjećanja na njihov rodni grad, dijeljenju svakodnevice (Mesitas del Colegia- osnovnoškolske klupe) u rodnoj Kolumbiji. On priziva to vrijeme poput šamana poprimajući i izmjenjujući likove koje u konačnici publika kreira u svom umu. On ih predlaže kroz slike i obrise nastale na svjetlosnim punktovima scene Inata. Redateljica predstave je Valentina Azzati, a kostimografiju potpisuje Sara Manzaneda.

Drugi dan 25. PUF-a počeo je u jutarnjim satima u galeriji Cvajner gdje je održano predavanje i diskusija na temu „Međunarodni kulturni odnosi eur“opske unije i položaj Hrvatske“, a prvi umjetnički program bio je performans Borisa Kadina „Zeko je Rek’o“ na pulskoj tržnici.

Tekst Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Fotografije arhiva PUF-a/Marko HAJDAROVIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum