Bez domaćih premijera

66. PULA – 2. I 3. DAN

Nakon burnih reakcija koje je prouzročio Vrdoljakov „General“, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, sljedeće dvije večeri 66. Pule nisu bile toliko dramatične što se tiče hrvatske kinematografije.

Osim što kontroverznom Vrdoljaku malo tko može parirati u privlačenju pažnje, razlog je i u tome što hrvatski filmovi 2. i 3. dana festivala nisu bili premijere, čak ni za pulsku publiku. Udarne termine u nedjelju i ponedjeljak dobile su već viđene političke satire „Koja je ovo država“ (redatelj Vinko Brešan) i „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ (redatelj Predrag Ličina), koji ujedno koketira sa žanrom horora i trash filma.

Već viđen je i novi film Bobe Jelčića „Sam samcat“, o nastojanjima razvedenog oca (Rakan Rushaidat) da se izbori za vlastito dijete, koji svojim minimalističkim pristupom dojmljivije opisuje suvremeno hrvatsko društvo od Brešana i Ličine. Najbolji film s kojim Hrvatska ima veze prikazan tijekom posljednja dva dana je slovensko-hrvatsko-srpska koprodukcija „Izbrisana“.

Slovenski redatelj Miha Mazzini, poznat kao pisac, scenarist i redatelj kratkih filmova, pozabavio se u svojem dugometražnom prvijencu slučajem iz 1992. godine, kada su slovenske vlasti doslovce izbrisale iz evidencije nekoliko desetaka tisuća državljana koji su rođeni u drugim republikama bivše Jugoslavije. Novopečena majka Ana (Judita Franković) suočava se s tim problemom u trenutku kad s djetetom namjerava napustiti rodilište, a ostatak filma pratimo njezino grozničavo nastojanje da pokušava razriješiti svoju kafkijansku noćnu moru.

Iako dugometražni debitant, redatelj Mazzini vrlo je iskusan u filmskom i općeživotnom smislu, što se u filmu itekako primjećuje. Judita Franković uobičajeno je dojmljiva u ulozi majke koja se grčevito bori za svoju obitelj, što je naročito bitno u ovakvoj vrsti priče koja gotovo u potpunosti ovisi o glavnoj glumici. „Izbrisana“ nije samo film koji podsjeća na jednu sramotnu epizodu novije slovenske povijesti, nego funkcionira i kao univerzalna priča o nemoći pojedinca u srazu s beskrupuloznim sustavom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum