Izložba „Hanakam & Schuller: Grbovlje i znamenje“ u novigradskoj galeriji Rigo

Izložba „Hanakam & Schuller: Grbovlje i znamenje“ bit će otvorena u četvrtak, 18. srpnja u 21 sat u novigradskoj galeriji Rigo.

„”Znamenje i grbovlje” serija je eksperimentalne heraldike i amblematike autora Markusa Hanakama i Roswithe Schuller. Ovaj umjetnički dvojac istarsku heraldiku je počeo istraživati tijekom umjetničkog boravka u sklopu programa AiR Kuberton 2017., u organizaciji Muzeja Lapidarium i Krinzinger Projekte iz Beča. Pretvarajući sustavno uređivanje društvenih odnosa i odnosa moći u heraldiku, njihova izložba predstavlja estetsku tehniku koja donosi semiologiju postkapitalističke psihologije i kritički se osvrće na umijeće iluzije. Izložbu prati knjiga koja je nastala kao nastavak istraživanja, kao dijalog između umjetnika, autora i kustosice.

„Brojni umjetnički radovi dvojca Hanakam & Schuller, koji žive i rade u Beču, fluidne su naravi, mijenjaju svoj izvanjski oblik da bi se potom ponovno pojavili u raznorodnim kontekstima. Umjetnici i istraživači, Markus Hanakam i Roswitha Schuller mijenjaju pravila likovne umjetnosti i prilagođavaju ih vlastitim potrebama, stvarajući nesvakidašnje kompozicije i gradeći nove svjetove kroz video radove i predmete. Bave se i primijenjenom umjetnošću. Njihove radove izlagali su Haus der Kulturender Welt iz Berlina, Centar za umjetnost i tehnologiju Eyebaum iz New Yorka, Palais de Tokyo iz Pariza, Muzej suvremene kulture “Garage” iz Moskve, MAK iz Beča, Centar za umjetnost i arhitekturu MAK iz Los Angelesa te Nacionalni centar za umjetnost iz Tokija“, navode organizatori.

Knjiga i izložba omogućene su zahvaljujući financijskoj potpori Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Land Kärnten Kultur, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Novigrada.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum