Nevrijeme i pobjednici

Zadnjih dana Motovun Film Festivala bilo je dosta iznenađenja, ne samo filmskih, nego i meteoroloških.

Tako je u petak navečer vjetar zaustavio projekciju filma „Kombi Sloboda“ (redatelj Kirill Mikhanovsky), budući da je postojala opasnost od izvlačenja ekrana iz okvira, a film je doista bio izvrstan do trenutka prekida. Riječ je o doživljajima mladog ruskog imigranta u Americi (redatelj filma imao je sličnu životnu sudbinu) koji su obrađeni redateljskim stilom tipičnim za američki nezavisni film, ali uz prisustvo dojmljivog slavenskog ugođaja. „Kombi Sloboda“ je nenametljiv filmić u kojemu su životni problemi u emigraciji i nostalgija za domovinom ublaženi toplim humorom.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), koji je ovjenčan najvažnijim nagradama netom završene Pule, imao je više sreće s vremenom, ali zato je Andrej Korovljev morao pričekati s prikazivanjem svojeg dokumentarca „Tusta“ dok se vrijeme ne smiri. Njegov dugometražni portret Branka Črnca – Tuste, pokojne pulske punk ikone i frontmena grupe KUD Idijoti, polučio je veliko zanimanje festivalske publike i čak dvije projekcije.

Zadnjeg dana festivala proglašeni su i ovogodišnji pobjednici. Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je islandski film „Bijeli, bijeli dan“, redatelja Hlynura Pálmasona, koji kombinirajući elemente psihološke drame i trilera govori o šefu policije u zabačenom gradiću i njegovoj borbi s vlastitim demonima. Nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio je „Bog postoji, njeno ime je Petrunija“, makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, dok je najbolji kratki film iranska „Tetovaža“.

Tako je priveden kraju i ovogodišnji festival, koji organizatori smatraju jednim od programski najkvalitetnijih, iako bi se o tome dalo raspravljati. No jedno je sigurno – i ovogodišnje izdanje dalo je dovoljno razloga za odlazak na motovunsko brdo.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum