Portret suvremene Hrvatske

66. PULA  – 5. DAN

U srijedu je prikazano vjerojatno najugodnije iznenađenje domaćeg programa na ovogodišnjem festivalu.

Riječ je o filmu „Dopunska nastava“, redatelja Ivana – Gorana Viteza, u kojemu pratimo suludi potez rastavljenog oca (Milivoj Beader) koji ne može biti s kćerkicom na njezin rođendan. Revoltirani otac upada naoružan u kćerkin razred (3B), što izaziva talačku krizu i dolazak policije, a pokvareni i slatkorječivi gradonačelnik (Željko Königsknecht), koji je ujutro otvorio dvoranu za tjelovježbu u istoj školi, namjerava iskoristiti neočekivanu situaciju za svoju političku promidžbu.

Scenarist i redatelj Vitez je i u svojim ranijim ostvarenjima (Šuma summarum, Narodni heroj Ljijan Vidić) bio sklon trash poetici, ali ovdje je to finije uklopljeno u filmsku cjelinu. „Dopunska nastava“ je iznimno zabavna žanrovska mješavina političke satire i trilera s vrlo napetom i nepredvidljivom radnjom, stalno se nešto neočekivano događa i ne možete odrediti u kojem će smjeru priča otići. Povrh toga, Vitez ne štedi nikoga, niti političare i njihov odnos prema onima koji su ih izabrali, niti hrvatski obrazovni sustav s vlastitim apsurdima, a ni predstavnike medija kojima su jedini kriteriji klikovi i gledanost, dok je pravo javnosti na informiranje samo isprazna forma kojom prikrivaju svoje prave ciljeve.

Likovi jesu prilično karikaturalni, naročito gradonačelnik i njegova ekipa, ali to je u ovakvom pristupu više prednost nego nedostatak. Vitez je svjestan da je Hrvatska u očima prosječnog gledatelja toliko karikaturalna i nakaradna država da nikakvo pretjerivanje na filmu ne može ispasti pretjerano.

Doduše, tim su se motom rukovodili i Brešan i Ličina, čiji su filmovi prikazani tijekom prethodnih večeri (Koja je ovo država, Posljednji Srbin u Hrvatskoj), ali oni nisu uspjeli tako vješto uravnotežiti sve sastavnice svojih filmova poput Viteza. U „Dopunskoj nastavi“ su vrlo dobro izbalansirani satira, triler i drama, priprosta zafrkancija i pitanja od bitnog društvenog značaja. Ako Vrdoljak i Brešan poberu sve važnije Arene Vitezu biti će to prava sramota ovogodišnjeg festivala.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum