Slikarska izložba „SELFIEspection“ Sanje Jureško u Muzeju grada Umaga.

Izložba recentnih slika mlade riječke slikarice Sanje Jureško “SELFIEspection” otvorena je u petak, 12. srpnja na trećem katu, odnosno u potkrovlju Muzeja grada Umaga. Ovu iznimnu slikarsku izložbu i njenu autoricu predstavile su v.d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić i kustosica, povjesničarka umjetnosti i vlasnica pulske galerije Cvajner, Gorka Ostojić Cvajner.

Radovi u tehnici akril na platnu koji su nastali u posljednje dvije godine imaju za motiv autoričino tijelo, naslikano promatrajući ekran mobilnog uređaja nakon što je fotografirano, a svi radovi nazvani su po latinskom nazivu dijela tijela autorice kojeg prikazuju. Posebnost ove izložbe su, uz slike velikih formata, minijature koje imaju dimenzije i proporcije ekrana pametnih telefona.

Naslov izložbe je složenica selfija, pojma koji označava raširenu praksu fotografiranja samih sebe, te introspekcije, odnosno dubokog pogleda unutar sebe u svrhu samospoznaje. Kombinacija, mogli bismo reći, dubine i površnosti, dakle dvije vrlo udaljene perspektive, bezveznosti i bespredmetnosti selfija, te duhovnosti i istraživanja, daje višeslojni uvid u ovu naizgled jednostavnu izložbu. Činjenica da posjetitelji vide naslikane dijelove tijela autorice koja se razotkriva, isto tako se može tumačiti s dvije perspektive, površnog pogleda gledatelja i nje kao “stanovnice” svojega tijela koja jedina zna što znači biti ona.

Čestitajući umjetnici, kustosica je naglasila da se radi o prvom postavu ove izložbe upravo u Muzeju grada Umaga. Kazala je da je autorica iznimno radoznala i dinamična, te da ona predstavlja, aktualizira, tematizira i problematizira iskaz na smiren način, a njezine slike figurativno prikazuju ljudsko tijelo, koje ne zbori estetikom uljepšavanja, nego se ono istražuje i ispituje bez milosti, te se traži odgovor zašto je ono takvo, te što se s njime događa. “Izložba se tematski i fenomenološki uklapa u višegodišnju izložbenu praksu Muzeja grada Umaga, kojom su se anticipirale, akcentirale, istraživale i predstavljale raznorodne društvene pojavnosti u socijalnim i individualnim kontekstima. Zato valja istaknuti važnost upravo ove problemske izložbe na ime kontinuiteta rada institucije senzibilne za društvene i kulturološke fenomene sadašnjice. U tom programskom kontekstu izložba autorice „SELFIEspection“ besprijekoran je umjetnički doprinos Sanje Jureško. No poveznice i “korijenosti” radi, osjećam potrebu ulančati i stav i stil mlade autorice s poputbinom i nasljeđem zagrebačke likovne akademije, apostrofirajući osobitost i značaj njezinog profesora i mentora, Zlatka Kauzlarića Atača. Naime, od samih početaka umjetničkog djelovanja, kao ugledan član grupe Biafra, opredijelio se za onu propitujuću, angažiranu umjetnost koja kritički pristupa suvremenim temama. Tu vidim dragocjenu poveznicu u nastavljačici tog obvezujućeg umjetničkog nasljeđa kojega je prigrlila mlada slikarica. Naravno, drugo vrijeme, drugi izazovi, no angažman jest jednak. A on znači aktualizaciju suvremenog humanizma temeljenog na društvenom i individualnom iskustvu, uz, naravno, izazovan i polemički diskurs. Nadalje, slikarica je radi zornosti svojih uprizorenja upućena na snažnu i ekspresivnu figuraciju i gotovo naturalističke postupke snažnih skraćenja, pa zato i izobličenja, te i na taj način biva suvremenom nastavljačicom umjetničkih iskustava ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Naravno, sve je impregnirano, s jedne strane, njezinim neupitnim slikarskim darom, a s druge, senzibilitetom ćutilne osobe koja se umjetnošću opire devastirajućem sindromu vulgarne glasnosti i stupidnoj samoljubivosti koja selfijima prostački zauzima sve audiovizualne prostore. Ta kontaminacija i privatnog i javnog prostora neviđenim nasiljem širi se poput suvremene kuge od koje je moguće uteći samo dubokim poniranjem u tišine plavetnih dubina. Tu u megauterus svih voda i svih mora. Tu gdje se u trajanju jednog udaha postiže i smiraj i ozdravljenje, sabire se i revitalizira snaga za turbulentno življenje života lišenog ljepote tišine.” obrazložila je Gorka Ostojić Cvajner.

Sanja Jureško (Rijeka, 1990.) nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer Grafički dizajner, diplomira 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Od 2016. do danas ostvarila je šest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim izložbama. Sudjeluje na likovnim simpozijima, radionicama i međunarodnim umjetničkim rezidencijalnim programima – Glo’Art Lanaken u Belgiji (2015. i 2018.) i Cité internationale des arts u Parizu (2018.). Pored slikarstva, bavi se kostimografijom te je od 2007. asistentica kostimografa na više predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (HDLU Rijeka).

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


4 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum