Trio Ludens na 58. Koncertima u Eufrazijani u Poreču

Trio Ludens, sastav klavira, roga i mezzosoprana nastupa na ovogodišnjim 58. Koncertima u Eufrazijani u petak, 19. srpnja s početkom u 21 sat.

„Prošlotjedni program 58. Koncerata u Eufrazijani mnogobrojnu je publiku uveo u bogato ljeto klasične glazbe. Nakon koncerta otvorenja uglednih Zagrebačkih solista u utorak, protekli petak porečka je publika uživala u četveroručnoj klavirskoj izvedbi sestara Terezije Cukrov i Martine Cukrov Jarrett, ujedinjenih u Cukrov piano duo. Ponovno u petak, 19. srpnja nastavlja se s pomno probranim koncertima priznatih izvođača klasične glazbe u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč – u Eufrazijani nastupa Trio Ludens i otvara raspjevan repertoar ovogodišnjih Koncerata“, navode organizatori.

Trio Ludens u sastavu je pijanistice Tamare Jurkić Sviben, hornista Hrvoja Pintarića i mezzosopranistice Sofije Cingule. Pojedinačne glazbene karijere troje izvođača prelaze okvire čistog koncertiranja i potiču bavljenje domaćim skladateljskim krugom. Jurkić Sviben djeluje kao solistica i komorna glazbenica te je usmjerena na istraživanje i prezentiranje hrvatske glazbene baštine. Interdisciplinarnost u umjetnosti i znanosti usredotočuje na istraživanje utjecaja glazbe na pouku početnog čitanja i pisanja. Usto je osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“. Aktivna karijera Sofije Cingule uključuje koncertne i operne nastupe, svjetske turneje u različitim sastavima, nagrade za izvrsnost i najbolje interpretacije te zapažen angažman u vokalnoj pedagogiji. Cingula je promotorica rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu – bavi se autorima varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga, posebice ženskog. Hrvoje Pintarić u svojoj je glazbenoj karijeri bio članom Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, prvim hornistom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od 2004. djeluje u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK. Od 2011. godine surađuje s Jurkić Sviben i u tome duu potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja.

„Hrvatska glazbena baština važna je, ako ne i središnja sastavnica rada članova Trija Ludens – kroz izvedbe, proučavanje, istraživanje, pouku i druge vrste angažmana. Stoga je pravo repertoarno osvježenje koje trio priprema za Poreč ovoga petka. Naime, u sadržajan su program djela desetka različitih skladatelja u znatnoj mjeri uključena djela upravo domaćih, posebice suvremenih skladatelja. U zanimljivom spoju klavira, roga i mezzosoprana upoznavanje s aktualnim hrvatskih skladateljskim krugom pod zlatnim svodom Eufrazijane obećava još jedan koncert za pamćenje. Treba napomenuti kako se na Koncerte u Eufrazijani nadovezuje i sezona klasične glazbe u Taru, u crkvi sv. Martina, gdje će Trio Ludens izvoditi isti koncert dan prije, u četvrtak, 18. srpnja s početkom u 21 sat“, dodaju organizatori.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na rezervacije@poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum