Ususret 27. Monteparadiso festivalu

Udruga Monteparadiso je najavila 27. izdanje Monteparadiso Hardcore Punk Festivala koje će se ove godine održati od četvrtka, 1. kolovoza do subote 3. kolovoza u unutarnjem dvorištu Društvenog centra Rojc.

Ove godine na pozornici će se izmijeniti legendarni bendovi svjetske hardcore punk scene, ali i mladi, obećavajući DIY bendovi koji zaslužuju jednaku pažnju kao i njihovi iskusniji kolege. Festival će, u četvrtak 1. kolovoza u 21 sat otvoriti talijanski bend The Seeker, dok će se nakon njih na festivalskoj pozornici izmijeniti mladi pulski hardcore punk bend Fried Brain, zanimljiv korejski one-man-band Octopoulpe, dansko-talijanski hardcore, doomy black metal bend Hexis, te švedski hardcore punk bend The Arson Project. Prvu večer festivala zatvorit će kanadski hardcore punk bend Career Suicide.

Drugi dan festivala, petak 2. kolovoza, započet će u 20.30 sati nastupom slovačkog hardcore crust benda Adacta, zatim će nastupiti talijanski metal hardcore punkeri Confine , slovenci Human Host Body, koji sviraju svakakve kombinacije od metala do d-beata, zagrebački punk bend Kurve, te d-beat/ crust Šveđani Adrestia. Kraj druge festivalske večeri rezerviran je za zagrebačke speed punkere Eke Buba i legendarnu Olotilu, hardcore punk bend iz Finske koji je pulskoj sceni ostao u sjećanju od kad su 1995. svirali s bendom Kuolleet Kukat .

Subotu, 3. kolovoza, ujedno i zadnji dan festivala, u 20.30 sati otvara hardcore punk bend iz Zagreba CC, a zatim će uslijediti japanski slash folk bend Alkasilka, pulski punk rock bend Sake, istarski punk rock bend Tito’s bojs, srpski hardcore punk bend iz Kraljeva Totalni Promašaj, te legendarni talijanski hardcore punk bend Raw Power. Treću festivalsku večer, a ujedno i festival, zatvorit će dobro poznati predstavnici oi! punka, Nijemci Stage Bottles.

Vrata dvorišta Rojca otvaraju se u 19.30 sati , dok će koncerti započeti u 21 sat u četvrtak i 20.30 sati u petak i subotu. Sve dodatne informacije o festivalu dostupne su na službenoj web stranici.

Priča Moneparadiso Festivala započela je 1992. godine skvotiranjem tvrđave Casoni Vecchi u pulskom kvartu Vidikovac , po čijem je talijanskom nazivu Festival dobio ime. Prvi mali, lokalni festival jednostavnog naziva “Koncert” organiziran je u ljeto 1992. godine kada je nekolicina tinejdžera iz ničega doslovno napravila nešto. U nekoliko godina taj mali, lokalni festival izrastao je u prepoznatljivu i važnu točku na mapi međunarodne hardcore punk scene, a istoimeni kolektiv, godinama kasnije formaliziran u oblik udruge, postao je pokretačka snaga lokalne hardcore punk scene.

Iako se o Monteparadiso festivalu može govoriti kao o malom festivalu, Monteparadiso je napredovao i živio svih ovih godina bez kompleksa inferiornosti, ali i bez ambicija i pretenzija da naraste i krene prema komercijalizaciji. Tome u prilog idu i brojke od više od 250 bendova iz cijelog svijeta, od generacije X do generacije Z publike, volonterki i volontera koji već godinama održavaju i podržavaju ovaj festival zahvaljujući čemu ponosno nosi titulu jednog od najdugovječnijih (ako ne i najdugovječniji) DIY punk festivala u Europi, vjerojatno i u svijetu. 2001. godine Festival se preselio s tvrđave Casoni Vecchi na današnju lokaciju gdje se održava svake godine prvog vikenda u kolovozu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum