Zagrebački solisti otvaraju 58. Koncerte u Eufrazijani

U utorak, 9. srpnja sezonu klasične glazbe u Poreču službeno će započeti jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebački solisti. Nakon više od 4.000 održanih koncerata u preko šezdeset godina djelovanja i koncertiranja u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, dvanaest izvođača ansambla Poreču će priuštiti čisti užitak komornog muziciranja pod okriljem zlatnog svoda Eufrazijane.

Zagrebački solisti osnovani su 1953. u okviru Radio-televizije Zagreb, pod vodstvom Antonija Janigra. Po ovome glasovitom violončelistu nazvano je i međunarodno violončelističko natjecanje, na čijih su nekoliko izdanja u Poreču nastupali Zagrebački solisti. Solisti su dosad održali preko 4.000 koncerata na svim kontinentima i u najslavnijim koncertnim dvoranama, gostovali su na najpoznatijim glazbenim festivalima, te su uz njih muzicirali brojni drugi svjetski ugledni solisti.

Ansambl je snimio preko 70 nosača zvuka, a od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, snimljen s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom, koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U preko 60 godina djelovanja kao renomiranog hrvatskog ansambla Solistima su dodijeljene mnoge nacionalne i međunarodne nagrade i priznanja, primjerice nagrada UNESCO, Vladimir Nazor, više nagrada Porin, od čega 1994. za životno djelo, dok su 2010. nagrađeni nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Repertoar ansambla uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju starijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Upravo jedan od takvih repertoara pripremljen je i za ovogodišnji nastup u Eufrazijani, u kojemu su djela W. A. Mozarta i A. Dvořaka uklopljena s djelima hrvatskog skladatelja B. Papandopula. Na otvorenju 28. Koncerata u Eufrazijani Zagrebački solisti nastupaju u sastavu: Sreten Krstić (koncertni majstor); Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin (violine); Hrvoje Philips, Marko Otmačić (viole); Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi (violončelo); Mario Ivelja (kontrabas).

Koncert Solista u utorak počinje u 21 sat i dostupan je uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum