Zločin i milosrđe

66. PULA – 6. DAN

Dva filma najviše su spominjana uoči ovogodišnje 66. Pule, a režirali su ih redatelji drugačijeg spola, životne dobi i ponajviše svjetonazora.

Prvi film je „General“ Antuna Vrdoljaka, kojim je otvoren ovogodišnji festival, a drugi „Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), kojim je domaći program gotovo zatvoren (preostao je još dječji film „Moj dida je pao s Marsa“). Film Dane Budisavljević temelji se na stvarnoj osobi, njezinoj prezimenjakinji i skoro imenjakinji, koja je tijekom 2. svjetskog rata iz ustaških logora spasila preko 10 000 djece. Glavnu junakinju glumi Alma Prica, koja se je odlično snašla u ulozi tihe žene, doista zgrožene mračnim vremenima u kojima živi, ali iznimno odlučne u nastojanjima da spasi čim više nevine dječice.

Iako su se redateljica i njezina ekipa potrudili da istraže i prouče čim više arhivske građe, film je iznimno suptilno napravljen, dojmljiv u prikazu mračnog doba i jedne iznimne osobe, ali lišen svih suvišnih elemenata i didaktičkih pokušaja. Naročito je dobro izvedeno spajanje sekvenci koje pripadaju različitim filmskim rodovima (igrane, dokumentarne, potresna arhivska građa), tako da se gotovo ne primijeti razlika prilikom prelaska iz jednog diskursa u drugi.

Ovdje velike zasluge valja pripisati snimatelju Jasenku Rasolu, koji je sjajno prilagodio vizualni ugođaj igranih i dokumentarnih sekvenci arhivskoj građi. Pokazalo se još jednom da je crno-bijela fotografija vrlo poticajna za prikazivanje tematike genocida, što su ranije već napravili Steven Spielberg (Schindlerova lista) i Michael Haneke (Bijela vrpca). S obzirom na kvalitetu domaćih igranih filmova, kao i mali broj ovogodišnjih premijera, bilo bi pravo iznenađenje da „Dnevnik Diane Budisavljević“ ne zaradi neku od najvažnijih Arena.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum