Anderson .Paak i The Free Nationals otvorili posljednji Dimensions festival u Areni

Mali Prince i glazba današnjice

• Američki pjevač i reper Anderson .Paak i njegov prateći bend The Free Nationals bili su nedvojbeno najveće zvijezde večeri otvaranja 10. Dimensions festivala koje je održano u srijedu, 28. kolovoza u pulskoj Areni kao uvertira u posljednje izdanje ovog festivala koji će zabavljati tisuće poklonika elektronske glazbe u štinjaskoj utvrdi Punta Christo do 1. rujna.

Anderson .Paak i The Free Nationals su odlični predstavnici glazbe današnjice koja crpi inspiraciju iz soula, funkyja, rapa i trapa, a njihova koncertna uigranost i energija su neosporni. .Paak je izvođač kojeg bi unatoč glasu koji neodoljivo podsjeća na Jamiroquaja najlakše bilo usporediti s Princeom i to ponajviše zbog glazbene eklektičnosti i širokog raspona glazbenih utjecaja s kojima uspješno barata. On je ujedno i neumoran izvođač koji s publikom radi cijelo vrijeme, svira bubnjeve, pjeva, skače, ulazi u publiku i okružen zaštitarima prošeta kroz nju bez da izgubi na ritmu ili intonaciji. Hitoidnost njegove glazbe je naprosto zarazna pa i manjim poznavateljima njegovog opusa (albumi „Oxnard“ i „Ventura“) nije bilo teško pohvatati konce i zapjevati na refrenima. Za još veći i bolji ugođaj na bini se često oglasila i pirotehnika koja je cijelom događaju dala klasični rockersko-stadionski štih.

.Paakov nastup u Areni najavljen je manje od mjesec dana nakon što je osvojio Grammyja za najboljeg rap izvođača 2018. godine, što znači da ga je ekipa Dimensionsa uspjela dovesti u Pulu u najboljem mogućem trenutku – kada je u naponu snage tek stečene svjetske slave. Pulska publika definitivno nije navikla na ovakvu organizacijsku ažurnost pogotovo ako uzmemo u obzir da se na glazbenom repertoaru Arene uglavnom pojavljuju imena koja iza sebe imaju već dva do tri Greatest Hits albuma, a često se dogodi da ih u samom nastupu spriječe zdravstveni problemi ili pak smrt. Prisustvovati ovakvom koncertnom spektaklu bila je stoga velika i dobrodošla anomalija koja nam se možda i neće tako skoro ponoviti.

Prije .Paakovog nastupa publiku su zagrijali techno majstor Jeff Mills i otac afrobeata Tony Allen na bubjnjevima uz sintisajzersku i MC pratnju Jean-Philippea Daryja koji su se predstavili s projektom „Tomorow comes the harvest“. Njihova suradnja je zasigurno zanimljiva, no projekt ne zvuči dovoljno zrelo niti uigrano. Rijetki su oni trenutci kada trojac postiže harmonične vrhunce, a onih u kojima prevladava sirovost zvuka i kakofonija (u lošem smislu tih sintagmi) ima napretek. Dojam je popravila zadnja, nazovimo ju groovy-dub numera tijekom bisa koja je uspjela rasplesati gotovo svakoga.

Koncert otvaranja festivala zaokružili su nastupi Objekta u live izdanju i Huneea, a zadaću da u Areni publiku dočeka s dobrim vibracijama imala je Zakia. Dimensions se seli u štinjansku utvrdu Punta Christo do 1. rujna gdje će brojnu publiku zabavljati imena kao što su Omar-S, Larry Heard aka Mr Fingers, Peggy Gou, Nina Kraviz, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, DJ Nobu, Craig Richards, Petar Dundov, ABOP, Ilija Rudman, Jan Kinčl & Regis Kattie te mnogi drugi.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Fotografije iz arhiva Pozitivnog ritma/Daniel KIRŠIĆ

 

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum