Elektroakustika i slobodna improvizacija na 10. Audioart festivalu

Živopisan ambijent dvorišta Društvenog centra Rojc u petak, 23. kolovoza je u sklopu Audioart festivala postao mjesto susreta primijenjene glazbe i orkestra improvizacije. Ugodna ljetna noć i psihodelični zvuci vrhunske performanse okupili su znatan broj znatiželjnika i ljubitelja zvučnih umjetnosti.

JMZM je elektronički duo iz Rijeke kojeg čine Josip Maršić i Zoran Medved koji su dosad objavili preko dvadeset albuma na Bandcampu. Imali su vrlo zapažen nastup na Audioartu 2015. godine. Ono što rade je „primijenjena glazba“, dakle glazba za film i kazalište, a za festivale ovog tipa pripreme poseban set.

„Večeras ćemo izvesti rave, kompoziciju koja se zove „Shawing a ballon“, dakle brijanje balona, što vam može sugerirati otprilike što je to; dakle bit ćemo na rubu toga da budemo glatko obrijani, a da sve ne eksplodira… Za ovaj set up, prvi put nakon deset godina uhvatili smo se gitara, pa ćemo večeras koristiti i njih i klavijature. Naša je glazba žanrovski nedefinirana, teško ju je negdje smjestiti, nije rock, nije jazz, nije improvizacija nije isključivo ambijentalna, nije eksperimentalna – 2020. godina je pa je teško pričati o eksperimentu jer svi imamo iste kompjutere i iste softvere i trudimo se iz njih nešto izvući“.

Njihov je set elektroakustičan, osim softvera koriste i jako puno kontaktnih mikrofona kojima ozvučavaju razne objekte. Snimljene zvukove potom procesiraju i puštaju van igrajući se sa zvukom.

Nakon njih pred publiku su izašli CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra) koji okuplja veliki broj improvizatora aktivnih na hrvatskoj sceni. Njihov koncept funkcionira kroz autorske znakovne i konceptualne prakse skladanja u trenutku te dirigirane ili slobodne kolektivne improvizacije.

Publika je znatiželjno uživala u dirigiranom komadu Nevena Radakovića u kojem on koristi vokabular soundpaintinga, gdje ekspresivnim tjelesnim izrazom vodi glazbenike kroz kompoziciju improvizacije. U kompoziciji „12 mjeseci“ dirigent odbrojavanjem mjeseci u godini poziva na izvedbu one glazbenike koji su rođeni tog mjeseca u godini i tako dobiva jedinstvenu kompozicijsku cjelinu.

CRI Orchestra su za veliko finale svog nastupa odabrali „Cobru“ Johna Zorna što je zapravo jedna glazbena igra u kojoj dirigent koristi kartice s određenim znakovima i slovima koji određuju što će se sljedeće dogoditi.

„To je idejna kompozicija koja svaki put može zvučati drugačije, ovisno o sastavu, i ovisno o tome tko izabere što u određenom trenutku. Dirigent nije najglavniji iako bira što će muzičari izabrati iz te igre, svatko zove koju bi slijedeću opciju htio, znači imamo znakove koje pokazujemo na glavi – očima, ušima, ustima i nosom. Svaki znak nešto određuje, primjerice, znak koji pokazuje prema glavi znači „zapamtite ovaj dio“ i slične stvari. Onda muzičari biraju što će se sljedeće dogoditi i tako zajednički kreiramo jednu kompoziciju koja može otići u nekom smjeru, nitko ne zna kojem, a uglavnom dirigent bira i odlučuje što će se sljedeće dogoditi. U jednom trenutku je počela padati kiša, i izgorilo je jedno pojačalo, neki su prekrili svoju digitalnu opremu, pedale i instrumente, međutim ja sam ostavila svoju električnu violinu vani, malo sam je sklonila tijelom i nastavili smo svirati, tako da se bez obzira na kišu svirka nastavila, ali u nekom svom slobodnom smjeru jer smo do kraja koncerta slobodno improvizirali“, ispričala je Tena Novak violinstica i glasovna interpretatorica.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


+ 9 = 18

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum