FreeZURA: predavanje Andree Matoševića „Hrvatski ratni strip“

Predavanje Andree Matoševića na temu „Hrvatskog ratnog stripa“, a u sklopu programa FreeZURA bit će održano u utorak, 27. kolovoza u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

„Ratište, imidž ratnika – junaka i neprijatelja, ali i svojevrsna idealizacija povijesti Hrvata, gdje su oni mahom prikazani kao mudriji, dovitljiviji i učeniji od naroda s kojima su dolazili u kontakt, bit će dominantne teme kojima se bavio dio autora hrvatskog stripa ranih 1990ih. Na te se dijelove priče nadovezuju elementi popularne kulture, politike i povijesnog revizionizma, pa je i te stripove moguće analizirati kao propagandne uratke za “mlađe”, a u kojima se može otkriti “refleksija” kolektivnog imaginarija devedesetih godina u Hrvatskoj“, piše u opisu predavanja.

Andrea Matošević na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije predaje predmete u području etnologije i antropologije. Suosnivač je i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja u Puli. Objavio je četiri autorske knjige i više znanstvenih radova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum