Održana prva NONO Art Fiera u Fažani

U dvorištu Prostora urbane kulture u Fažani, u subotu 24. kolovoza održano je prvo izdanje NONO Art Fiere. Ideja festivala nastala je iz potrebe za događajem koji povezuje i podržava lokalne autore, pruža im mogućnost prezentiranja i dobivanja javnog priznanja. Osim što nastoji potaknuti razvoj scene koja podržava domaću umjetničku produkciju, ovaj je događaj osmišljen kako bi obogatio i kulturnu ponudu lokalne zajednice.

Na festivalu su se predstavili deset finalista odabranih putem prethodno raspisanog natječaja, a koje je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Mladen Lucić, Oleg Morović i Oleg Šuran. Odabrani finalisti su Jana Prević Finderle, Sanja Simeunović Bajec, Božidar Sekulić, Vedran Šilipetar, Lucija Mitar, Elena Apostolovski, Nataša Bezić, Maria Čurčić, Marko Vojnić i Iva Milaković. Osim spomenutih finalista, na izložbi su predstavljeni i gostujući autori Denis Sardoz, Andi Pekica, Oleg Šuran, Oleg Morović, Isidora Todorić, Zoe Miloš, Leon Zuodar te Stefan Schwinghammer.

Proglašenje pobjednika održano je u 21 sat kada je Oleg Morović, organizator manifestacije, pozdravio sve prisutne i zahvalio svim članovima udruge i suradnicima koji su pomogli u realizaciji programa, Turističkoj zajednici Fažane za financijsku podršku te je u konačnici pobjednici predao glavnu nagradu. Otkupnu nagradu u iznosu od 2.000 kuna dobila je Elena Apostolovski za rad „Koji sam sebe oblikuje II.“. Elena Apostolovski (1994., Pula) studentica je pete (diplomske) godine kiparstva pod mentorstvom doc.art Hrvoja Urumovića pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Radi kao voditeljica Galerije Studentskog Kulturnog Centra Sveučilišta u Rijeci. Pobjednički rad „Koji sam sebe oblikuje II.“ izveden u terracotti dolazi iz njenog ciklusa „Samoizgradnje“, a na izložbi bili su izloženi još dva rada iz istog ciklusa: „U nastojanju“ i „Kako si danas“. Za svoje radove autorica kaže:

„Ciklus „Samoizgradnje“ razvija se kroz dvije godine i nadovezuje se na praksu istraživanja ljudskog tijela i života te pitanja ljudskosti, što je rezultiralo izradom većeg broja skulptura od terracotte manjeg i srednjeg formata. Samoizgradnje su organičke forme koje proizlaze ‘same iz sebe’ i međusobno se nadovezuju u procesu eksperimentiranja s formom u mediju keramike. One su konstruirani objekti, promatrajući metodologiju rada isto kao i razvoj ideja. To su ujedno likovi iz mašte koji nastaju iz znatiželje. Svaka skulptura ima posebnu temu i likovnu problematiku kojim se bavi. Priloženi su radovi „Koji sam sebe oblikuje II.“, prikaz lika koji vježba – čin oblikovanja vlastitog tijela, „U nastojanju“, koji bilježi pokret na mjestu tj. frustraciju kao pokretačicu promjene te „Kako si danas“ koji se poistovjećuje sa svakodnevnim osjećajima i miri se sa njima. Ciklus „Samoizgradnje“ je proces osobne nadogradnje.“

Uz otkupnu nagradu dodijeljena je i posebna nagrada za rad Bandiera Rossa autora Marka Vojnića. U ovom slučaju autor je nagrađen samostalnom izložbom radova u Kasarni za koju će javnost biti naknadno obavIještena od strane organizatora. Marko Vojnić (1980., Pula), školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2007. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, S.A.D.u, te samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Južnoj Korei, Kanadi, Italiji i S.A.D.u. Član je HDLU-a, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, zadruge Praksa i udruge Bukanojz.

Postav izložbe bio je situiran na otvorenom javnom prostoru u dvorištu Kasarne, gdje se održao i popratni festivalski program. Od tipične fažanske gastro ponude (sardele) koju je pripremao lokalni kulinarski majstor Tibor Marko Jakulić, do dnevnog i večernjeg glazbenog programa za kojeg su bili su zaduženi mladi glazbenici DJ Kool S, Rinoma, Baby Yogurt, Fresh New Guy i Minolta.

Festival se održao u ugodnoj i opuštenoj atmosferi te je bio iznimno posjećen i odlično prihvaćen od strane nasmiješene i rasplesane publike kojeg su sačinjavali i stari i mladi, lokalna publika, ali i gosti iz raznih dijelova Istre i Hrvatske.

Organizaciju programa financijski je podržala TZ Fažana kroz program Kulturno ljeto.

Priredio B. V.

Fotografije Tedi KORODI

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum