7. Brazilski dani u Puli – Brazil u slici i zvuku

Ovogodišnji Brazilski dani u Puli posvećeni su onome po čemu mnogi poznaju ovu zemlju – glazbi te prirodnim i kulturnim ljepotama, a bit će održani od 4. do 6. rujna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula i Domu hrvatskih branitelja.

„U već revijalnom tonu nudimo pulskoj publici mogućnost da sazna nešto više tj. drugačije o ovoj iznimno velikoj i raznolikoj zemlji, i to kroz dokumentarac „Sjećanja na Brazil u 78 okretaja“ posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča autora naših korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo. Projekciju prati i popratna izložba „Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu“ koju ovi znalci nude Puležanima da im predstave najkvalitetnije i najznačajnije uratke bogatog brazilskog glazbenog stvaralaštva“, navode organizatori.

Osim toga, tu je i prilika vizualnog obogaćivanja znanja i pronalaska novih interesa koji se odnose na turizam i mogućnosti posjećivanja kroz interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom „Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet“ koje donosi mnoge neočekivane atrakcije.

Uz nju će se predstaviti i Rafael Siqueira Guimarães na sebi svojstven način, kuhajući tradicionalno brazilsko jelo Muqueca koje je zapravo sinteza svih utjecaja koje je Brazil dobio od svojih naroda i rasa te ga pretvorio u kulinarsko naslijeđe. Tako će publika u dijalogu s ovim profesorom i poznavateljem hrvatske kulture, budući da je izučavao kinematografiju naše zemlje i regije, naučiti kako jedno jelo može biti simbol gotovo jedne cijele kulture.

„Dakako, nećemo zaboraviti na još jednu poveznicu između ove dvije zemlje: hrvatsku iseljeničku zajednicu o kojoj prof. Milan Puh predano piše te koju će ponovo predstaviti u najnovijoj knjizi naslovljenoj „Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja“, i to u Domu hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Između ostalog, na predstavljanju će biti riječi i o Silviju Pletikosu, slikaru porijeklom iz Istre koji od 1961. živi i stvara u Brazilu gdje je postao važan umjetnik i kulturni djelatnik. Ova godina je posebna jer će naša publika dobiti i publikaciju koja donosi nova saznanja o ovoj najvećoj latinoameričkoj zemlji, a radi se o rezultatu ovog višegodišnjeg događaja i njihovih sudionika u obliku zbornika „Brazilski dani u Puli“. U njemu se nalaze iznimno zanimljivi tekstovi o raznim sferama brazilskog društva s provjerenim i aktualnim informacijama za sve koji se ne zadovoljavaju sa saznanjima iz treće ruke. Sve navedeno ukazuje da ova manifestacija raste iz godine u godinu, uvijek sa željom da bude spona između ove dvije, samo naoko, daleke zemlje“, dodaju organizatori.

PROGRAM:

    srijeda, 4. 9. 2019.

18 sati / Središnja knjižnica: otvorenje izložbe Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu

18.30 sati / Središnja knjižnica: dokumentarni film Sjećanje na Brazil u 78 okretaja u minuti, autori Gregorio Bačić i Katia Gavranić Camargo

    četvrtak, 5. 9. 2019.

18 sati / Središnja knjižnica: predstavljanje e-zbornika Brazilski dani u Puli

18.30 sati / Središnja knjižnica: predavanje Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet, predavačica Poliana Cardoso

    petak, 6. 9. 2019.

18 sati / Dom hrvatskih branitelja: promocija knjige Hrvatska u Brazilu nakon 1941. godine: treća faza useljavanja, autor Milan Puh

18.30 sati / Dom hrvatskih branitelja: Upoznajmo Brazil kroz kuhinju, predstavlja Rafael Siqueira Guimarães

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum