Izložba Bulićevih skulptura u Galeriji HUiU

Izložba skulptura Bulić, Monoliti – promišljanja o arhitektonskim volumenima, otvara se u četvrtak, 19. rujna u 20 sati u Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli.

Kako navodi Gordana Trajković u ime rganizatora, riječ je o opusu radova u kojem Đani Bulić pred promatračem otvara svoja najiskrenija i najintimnija promišljanja o dobroj arhitekturi kroz monolitne volumene, skulpture u metalu. „Točnije, više je riječ o tome da se Bulić bavi skulpturom, a osnovni mu je stvaralački i kompozicijski princip preispitivanje odnosa prostora i volumena što je osnovna problematika i u arhitekturi“, veli Trajković.

„Bulić je svoju konstantnu preokupaciju skladnim međuodnosom volumena i prostora, punog i praznog, i ovaj put sretno je spojio sa svojim istančanim i duboko promišljenim osjećajem za arhitekturu i stvorio niz volumena odnosno skulptura koje sugeriraju ideju o dobroj arhitekturi. I zaista, ovaj opus svojevrsni je manifest autorove ideje o dobroj arhitekturi i tome što bi arhitektura trebala biti, te predstavlja generalni komentar na prevladavajuću neuljuđenost organiziranja i uređivanja javnog životnog prostora kao posljedice nefunkcionalnih urbanizama i arhitektura koji su tek blijeda sjena “pravih” koncepata I ostvarenja i degenerirani pogrešnim principima i opterećeni suvišnim, međusobno ne pripadajućim elementima.
Skulpture u metalu koje čine ovaj opus organizirane su u tri skupine, a trijada posjeduje jedan zajednički nazivnik: sve su skulpture nastale iz istog oblikovnog principa – univerzalne minimalističke forme, uvijek prisutne kod Bulića, koja otvara misaone ladice u kompleksnom (i vrlo individualnom) procesu asocijativnosti. Citatnost i parafraziranje unutar novog – za Bulićevo stvaralaštvo i uopće promišljanje, uvijek i zauvijek. I zaista, Bulić vrlo otvoreno zaziva osobno iskustvo, znanje i maštu svakog pojedinog promatrača i računa na niz različitih individualnih percepcija i doživljaja dok s druge strane vrlo suvereno superponira jedan jedini princip, a to je univerzalnost doživljaja ideje dobre skulpture, dobre arhitekture i u konačnici, dobre umjetnosti.
Velika skulptura stoji „sama za sebe“. Riječ je o cjelini koju čine dvije forme, dva prividno identična volumena koja pripadaju jedan drugom, jednina u dvojini. Za ovaj rad vrijedi isto što je sam Bulić rekao za jedan drugi vlastiti rad: „Dinamika međuodnosa volumena, prostora i ploha, njihovo istovremeno prožimanje, sjedinjavanje i razdvajanje, čini skulpturu energetski nabijenom.“

Simbolika i doživljaj ove kompozicije su jasni, treba ih osjetiti „na prvu loptu“ i instinktivno iščitati iz oblika koji su kod Bulića uvijek točno na granici apstrakcije i figurativnosti, i njihovih „larger-than-life“ dimenzija. Naravno da se tu čitanje odnosno doživljaj skulpture ne završava: slijedi svima znani polu-racionalni asocijativni proces koji je vrlo individualan i počiva na sakupljenom životnom i kognitivnom znanju te uvijek i prije svega, na mašti.
Drugu grupu čini serija od devet skulptura koje predstavljaju arhitektonske volumene ili točnije, impresiju arhitektonskog volumena i prije same realizacije u prostoru. Ova grupa skulptura objašnjava centralnu temu izložbe najavljenu naslovom, a tu je i postav koji definitivno usmjerava asocijativni mehanizam u smjeru arhitekture. Loša arhitektura puno govori, a ništa ne kaže, baš poput ljudi: puno je riječi I gestikulacije, puno „buke i bijesa“, a nigdje priče. Baš kao i tih devet skulptura, dobra arhitektura u pravilu ima jednostavan i čitak volumen, a daje puno prostora za život u najširem smislu te riječi. Želja je autora da ove skulpture izazovu istu senzaciju koju izaziva dobra arhitektura ili umjetnost općenito: da budi ono najbolje u nama, a to su radoznalost, zaigranost, mašta i rezultirajuć osjećaj sreće. U ovom dijelu opusa Bulić pronosi ideju o potrebi za humanom i humaniziranom arhitekturom i uljuđenim načinom života i doslovno volumenima evocira atmosferu ugode koju izaziva dobra arhitektura ili točnije, evocira ideju „arhitekture sreće”. I Bulić se priklanja mnogima koji su prije njega ispravno smatrali da je čovjek proizvod svoje okoline i životnog okruženja, a umjetnost općenito, posebno dizajn i arhitektura utječu na uobličavanje svjetonazora i „imaju utjecaja na sve nas (…) govore o vrsti života kakav bi se najprimjerenije odvijao oko njih i u njima. (…).“
Treću grupu radova čine dvije forme malog formata koje će se serijski “štancati” u većem broju. Dakle, deklarativno prodajni asortiman opusa i prilika da svatko po vlastitom estetskom principu organizira prefabricirane elemente u kompoziciju u vlastitom domu. U stilu je to s Bulićevim „populizmom“ koji gotovo da izvire iz nužde u ova po urbanizam i arhitekturu divlja vremena: potaknuti promatrača, a i društvo da obrate više pozornosti na mnogostruke i dalekosežne psihološke posljedice dizajna u arhitekturi odnosno svega čemu smo svakodnevno ili povremeno izloženi i što u konačnici uobličava naš svjetonazor. Kao i svaki najmanji komad umjetnosti s kojim smo u suživotu, tako i ovi mali industrijski proizvedeni komadi metala „pričaju o izvjesnim raspoloženjima koja žele potaknuti i podržati u svojim stanovnicima. (…) i u konačnici „pozivaju nas da budemo ljudi određenog soja“, navodi Trajković.

Izložba ostaje otvorena do 2. listopada, a može se razgledati od ponedjeljka do petka, od 12 do 14 sati i od 18 do 20 sati.

Priredila P. A.

Leave a Reply


5 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum