Izložba fotografija Virgilija Giuricina u rovinjskoj Batani

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju, otvara se u subotu, 14. rujna u 20 sati izložba Virgilija Giuricina, istaknutog hrvatskog i internacionalno poznatog i priznatog te višestruko nagrađivanog fotografa u nas i u svijetu. Izložba se organizira povodom 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja ovog uvaženog majstora fotografije i prati promociju njegove monografije „Pamćenje kroz vrijeme“, koja je nedavno izišla iz tiska i koja će biti predstavljena dan nakon otvorenja izložbe, u nedjelju, 14. rujna u 19 sati u Multimedijalnom centru.

Izložbu i promociju monografije organiziraju Talijanska unija Rijeka (izdavač monografije), Centar vizualnih umjetnosti Batana Rovinj (izdavač kataloga i organizator izložbe) te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja (organizator promocije monografije), a događanja su upriličena uz Dan grada Rovinja i blagdan Sv. Eufemije.

Na izložbi u Photo Art Gallery Batana bit će izložen dio iz Giuricinova bogata fotografskog opusa, njegovi raniji radovi – šezdeset fotografija u c/b (bi-kromnoj) tehnici, formata 50 x 40 cm., s temama koje su u monografiji zaokružene u poglavljima: Dokumentarne i novinske fotografije (1955-1984.), Povijesne i društvene teme (1952-1976.), Dokument vremena – Goli Otok (1994.). O ovim fotografijama Višnja Slavica Gabout, autorica teksta u katalogu izložbe i autorica teksta monografije, kaže:

”Virgilio Giuricin druži se i živi s fotografijom od rane mladosti, a profesionalno se njome bavi od početka pedesetih godina 20. stoljeća. Tih godina započinje svoju bogatu izlagačku karijeru, ali i svoju fotografsku misiju prikaza i dokumentiranja povijesnih, društvenih i prirodoslovnih tema i motiva. Uz to i novinarskog i fotoreporterskog bilježenja svakodnevnih tema i događanja iz bliske mu svakodnevice, postajući tako fotografski kroničar koji slikom svjedoči o vremenu i prostoru. Stvorio je on na taj način, tijekom godina, veliki opus dokumentarnih i novinskih fotografija, u čijem fokusu je poglavito Istra. Ispunjene su one pričama o njezinu podneblju i baštini-graditeljskoj, arheološkoj, spomeničkoj, maritimnoj, etnografskoj, pa čak i industrijskoj.”

 Na otvorenju izložbe govorit će povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tullio Vorano, autor proslova Giuricinove monografije. Otvorenje će prigodnim programom popratiti folk-sastav ”Batana”.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum