Izložba Sonda – o moći kreativnosti otvorena u MSUI

Izložba studija Sonda naziva Sonda – O moći kreativnosti, otvorena je u petak, 20. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli.

Studio Sonda nezavisan je kreativni studio, smješten u malom mjestu u središtu Istre, Vižinadi. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni. U inspirativnoj sredini s pogledom na zelene brežuljke, stvaraju globalno prepoznate projekte s područja dizajna I komunikacija.

Mnogi od njih dobitnici su brojnih domaćih I međunarodnih priznanja poput: Cannes Lions, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA itd. Članovi su strukovnih udruga HURA i HDD.

Sonda je na netom 12. Weekend Media Festivalu u Rovinju dobila i nagradu za najbolji projekt u čitavoj BalCannesa 2019., za Najbolji projekt prema ocjenama žirija predstavnika agencija te za Najbolji inozemni projekt. Sve za rad pod nazivom Art Directed by Nature.  BalCannes reviju organiziraju Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA) i Weekend Media Festival, s ciljem odabira 25 najboljih komunikacijskih projekata iz cijele regije.

Izložba, ali i knjiga O moći kreativnosti predstavljaju presjek petnaestogodišnjeg rada studija Sonda, najnagrađivanijeg kreativnog studija u čitavoj regiji (ex YU), a koji nije smještan u nekoj od metropola. Dobitnici su jednog od svega dva Canneska lava u Hrvatskoj – najveće svjetske nagrade za kreativnost uopće. Fenomen njihova rada proizlazi iz činjenice da se glavnina njihovih svjetskih priznanja dogodila upravo za male radove lokalnog karaktera (lokalne festivale, proizvode i turističku ponudu iz Istre).

Sonda stvara i komercijalan dizajn koji se prodaje diljem svijeta, od Rusije, preko SAD-a, do Japana. Sondina priča započela je s jednim samoiniciranim projektom, a traje do danas, kada rade i stvaraju u kreativnom okruženju od 16 zaposlenih. Sonda je smještena u malom mjestu Vižinada, a planiraju krenuti s novim projektom Kreativnog Centra koji bi uskoro trebao zaživjeti također u Vižinadi.

Jelena Fiškuš i Sean Poropat kreativni su direktori i suvlasnici Studia Sonda.

Fiškuš nam je rekla kako izložba prikazuje sve od njihovih početaka do danas: “Sve je počelo jednim samoiniciranim projektom koji je napravila šaćica entuzijasta i time započinje izložba, a onda kako se krećemo kroz izložbu dolazimo do radova koji su komercijalnog karaktera i prodaju se u ogromnim nakladama, pa i diljem svijeta, poput skija, vode i nekih komercijalnijih proizvoda, tako da nam je to velika satisfakcija. Naime, vidi se veliki razvoj, a radeći za neke velike brendove mi nikad ne zaboravljamo ni one od kojih smo počeli”.

Što im je dalo vjetar u leđa, kako su stasali i vrtoglavo rasli, od pet do 16 zaposlenika, je li im baš uvijek išlo glatko, pitali smo Seana Poropata.

“Deset posto života je ono što vam se događa, a 90 posto je kako vi reagirate na to. Ne, nije nam uvijek sve išlo glatko, ali mi imamo sreću da smo u ovoj prekrasnoj župniji gdje je priroda nevjerojatna, sredina, kultura i tradicija jako inspirativne i oduvijek smo na sve to gledali sa strašnim poštovanjem. Uvijek kažemo svim mladim dizajnerima da poštuju, budu ponizni I slušaju svijet oko sebe I tada će iz njih uvijek izaći nešto veliko, pozitivno i nekakav rad koji će možda biti važan”, veli Poropat.

Na odgovor imaju li i oni nekad kreativnu blokadu odgovara: “Uvijek postoji blokada i to je sve normalno i dio ove priče, upravo je zato tu ta ljepota, jer vi kad nešto volite i to radite, vi naučite jednu stvar  – da nikad to nećete naučiti, da nikad nećete doći do kraja, nego da je to jedan put kojim se cijeli život krećemo. I upravo je u tome ljepota, što nikad ne stignete do nekog kraja, nego ste svaki dan iznova opet na početku. To je ta ljepota koja nas budi svaki dan”, priznaje Poropat.

Na pitanje kako fukcioniraju kao tim, odgovara: “Super, sad nas je tri puta vise nego kad smo se selili iz Poreča u Vižinadu i to je već jako puno ljudi i jako mi je važno da se svi osjećaju ugodno, da lijepo radimo i dobro surađujemo. To je sad stvarno nešto veliko ali vjerujemo da će nas u budućnosti biti još više jer imamo velike planove”, izjavio je.

Na kraju nam je rekao što je za njega kreativnost: “To je inteligencija koja nas zabavlja. Ona nastaje iz nekakve potrebe i poštovanja, mi poštujemo sve što nas okružjuje – prirodu, suradnike, zajednicu, klijente, samim time događa se jedna nevjerojatna inspiracija i kreativnost. Kreativnost nije nekakva ludost, ona uvijek izražava nešto očito, ono što svi vide ali nitko do sada još to nije tako prikazao kao mi kroz neki naš dizajn”, smatra Poropat.

Izložba traje do 31. listopada I može se razgledati svaki dan osim ponedjeljkom, tijekom rujna od 10 do 21 sat, a u listopadu od 10 do 20 sati. Moguće je pogledati izložbu i uz stručno vodstvo samih kreativaca iz Sonde i to 12. listopada i 26. listopada u 12 sati.

Tekst Paola Albertini

Fotografije Paola Albertini i Alphera

Leave a Reply


7 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum