Skupna izložba “San povjerenja – novi istarski divovi” u Umagu

Izložba koja predstavlja i afirmira mlade istarske umjetnike nazvana “San povjerenja – novi istarski divovi” otvorena je u petak 6. rujna na dvije lokacije u Umagu, odnosno u Muzeju grada Umaga i u galeriji MMC-a. Izložba je skupnog karaktera, a radovi su recentni, nastali u protekle tri godine. Izložene su skulpture, slike, video uradci, crteži, tiskane knjige, ready made instalacije, te web dizajn koje je odabrala kustosica Darija Žmak Kunić. Autori su mladi studenti, diplomanti i alumni umjetničkih akademija u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Ljubljani, koji svojom umjetničkom zrelošću, suvremenim likovnim diskursom, pažljivim obraćanjem pozornosti, slušanjem, gledanjem i osjećanjem svijeta oko sebe, stvaraju priliku za prepoznavanje i (samo)očuvanjem. Odabrani su jer potječu iz Istre, a od milja su nazvani “novi istarski divovi”.

Ideja o nazivu izložbe proistekla je iz bajke Vladimira Nazora o motovunskom divu Velom Joži, navodi kustosica dodajući da radovi nisu tematski ni tehnički povezani, ali se ni ne “sudaraju”, što daje izložbi izrazitu raznolikost. Postav je prilika da se autori međusobno usporede i da dobiju povratne informacije od publike koja je i konačni kritičar. Oni bi naime u svojoj budućoj karijeri trebali živjeti od prodaje svojih radova, što u današnje vrijeme nije siguran izvor prihoda, a ovom se prilikom mogu i promovirati te eventualno ostaviti trag svojim radom u sjećanju nekog budućeg kupca.

Autori i autorice su: kipari i kiparice Denis Martinis, Elena Apostolovski, Tea Todorović, Marko Človek, Rino Banko i Paola Lugarić, Erika Močibob, slikarice Diana Zrnić, Nicol Načinović, Izabela Raunik Keglević, web dizajnerica Ester Miletti, studentica Marina Rajšić, te animatorica Noemi Ribić.

Izložbu su otvorile i projekt predstavile njegove voditeljice Sanja Benčić iz Ustanove Festum i v.d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić te kustosica Darija Žmak Kunić uz prisustvo većine autorica i autora. Biljana Bojić je pojasnila da su odabrane dvije lokacije za ovaj postav jer se vidjelo u jednom trenutku da će biti potrebno više prostora nego što ga ima u Muzeju, pa je zato dio radova smješten u MMC galeriji koja je inače predviđena za već afirmirane autore. Otvorenje se nastavilo u galeriji gdje je Sanja Benčić izrazila nadu da će ovaj prostor opet ugostiti neke od umjetnika, ali ne više kao nepoznate, nego kao renomirane autore.

Denis Martinis, je izradila skulpturu kozje glave sa slomljenim rogom, te odlomljeni komad u obliku roga izobilja, asocirajući se na Istru, legende i poučne basne. Diana Zrnić predstavlja se četverodijelnim diptihom “Banana Society” u tehnici akril na platnu ističući kao motive prolaznike koji jedu banane, naglasivši da i od relativno uobičajenih motiva može nastati umjetnost, uz uvjet da je umjetnik taj koji stvara, ukazujući na našu fragmentiranost u traženju vlastitog identiteta, razilaženja i susretanja s nama samima kao i s drugima oko nas.

Elena Apostolovski izradila keramičke skulpture ljudi usredotočenih u svojoj svakodnevici, uz dodatak jednog originalnog ležećeg spužvastog “lutka”. Njezin ciklus „Samoizgradnje“ razvija se kroz dvije godine i nadovezuje se na praksu istraživanja ljudskog tijela i života te pitanja ljudskosti, što je rezultiralo izradom većeg broja skulptura od terracotte manjeg i srednjeg formata. Rad Erike Močibob je iznimni zidni crni trodimenzionalni reljefni kolažirani objekt iz hamer papira Nakupina/crnilo/kretnja pri čemu su fragmenti objekta nastali namjernim uslojavanjem, u cilju formiranja pokrenute reljefne strukture te objekti Razbijeno/sakupljam/čuvam izdvojeni su segmenti procesualnog rada pri čemu ne prezentira završena djela već fragmente stvaralačkog procesa.

Ester Miletti je tiskala i uvezala program za jednu web stranicu u obliku knjige koja je interaktivnog karaktera s obzirom na to da se brzim okretanjem stranica ispisuju kodovi na desnoj strani knjige što simulira pisanje kodova u program za izradu web stranica. Marina Rajšić knjigom usporedila poimanje ljepote danas i nekad davno, a Izabela Raunik Keglević autorica je crteža nacrtanog tušom i perom nazvanog “Ljepota Različitosti” koji prikazuje razna i različita bića mora i kopna, uz naglasak na problem zagađenja okoliša. Marko Človek djelom nazvanim  “Penetracijom interijera” nudi spoj dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog/prostornog crteža. Crtež jelena u prostoru se spaja s linijskim crtežom na zidu, skupa tvore perspektivnu iluziju s različitih točaka gledišta.

Noemi Ribić je autorica kratkog animiranog filma u tehnici digitalne 2D animacije koji se prikazuje na trećem katu Muzeja, a veliki isprekidani lanac od keramičkih prstenova koji imitiraju željezo su djelo Paole Lugarić. Umjetnica koja kroz svoje postove od terakote nazvanih “Pisma sebi” progovara o borbi sa depresijom je Tea Todorović, a izlaže i lacrimarium nazvan “Eau de larme”. Rino Banko je sagradio dvije čudnovate košnice, okružene fotografijama koje pokazuju proces izrade i dokazuju da te skulpture stvarno služe u pčelarstvu, a kutija za nakit kojom Nicol Načinović predstavlja našu stvarnost kao nekakvu antiutopiju zaslužuje pomno promatranje i razmišljanje.

Izložba je financirana sredstvima Grada Umaga i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a može se razgledati do 1. listopada.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


5 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum