Stotinjak umjetnika na 9. Vladimir skate film festivalu

Vladimir skate film festival i ovogodišnjim, devetim izdanjem predstavit će aktualnu svjetsku audio-vizualnu skateboarding scenu i dovesti stotinjak umjetnika iz cijelog svijeta. Festival će se održati od 26. do 29. rujna na nekoliko lokacija u Fažani, Puli i Nacionalnom parku Brijuni. Snažan internacionalni program projekcijama dokumentarnih filmova i skate-videa te izložbama fotografija okupit će više od 30 gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država (New York, San Francisko), Velike Britanije (London, Manchestera), Kanalskih otoka (Georgetown – Jersey), Rusije (Moskva), Njemačke (Berlin, Hamburg), Španjolske (Barcelona), Švedske (Malmö), Francuske (Chaulgnes), Češke (Prag), Poljske (Varšava), Mađarske (Debrecen), Slovenije (Ljubljana, Postojina) i Hrvatske (Pula). Festival svake godine pohodi i dvostruko veći broj inozemnih posjetitelja koji u Fažanu pristižu sa svih strana svijeta, kako bi bili dio, prema mnogima, najznačajnije skate manifestacije u Europi i svijetu.

Deveti po redu Vladimir počinje u četvrtak, 26. rujna u 19 sati, u Hotelu Brioni u Fažani uz grupnu izložbu pod nazivom “What others see far, I leave behind”, koja okuplja sedam umjetnika, različitih stilova i estetika, ali zajedničkog motiva – skateboarding. Izlažu Tom Delion, Peter Fettich, Janne Garbowski, Jordan Hill, Brian Lotti, Ricardo Napoli and Pete Thompson. Od 20 sati u dvorištu hotela odvijat će se projekcije skate-videa i popularni festivalski Skate Market s ponudom nezavisnih skate-brendova iz Europe.

Program ove godine predvodi izložba Static XX koja će se otvoriti u subotu, 28. rujna u 21:30 sati u vodospremi, izložbenom prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Radi se o obljetničkoj izložbi koja slavi dvadeset godina postojanja kultnog skate-video serijala Static, nezavisnog filmaša i fotografa Josha Stewarta iz New Yorka. Svojim predanim radom zadužio je svjetsku underground skateboarding scenu, stoga će ovo biti jedinstvena prilika svim poštovaocima Stewartova rada, ali i onima koji će se tek upoznati sa skateboarding kulturom, da zavire u njegov dvadesetogodišnji rad kroz do sada neobjavljene fotografije, 16mm snimke i osobne artefakte koje dokumentiraju njegov stvaralački imaginariju.

Izložbi prethodi program u Kinu Valli, gdje će u foajeu biti postavljena izložba španjolskog fotografa Juliana Furonesa, dok će projekcije kratkometražnih dokumentaraca započeti u 20 sati. Slot otvara autor Paul Botwid filmom “Skate Nation” – kojim predstavlja štokholmsku organizaciju koja koristi skateboarding kao alat u borbi protiv društvene isključenosti. Donosi priču o Sayedu, Mohsenu i Hazratu, imigrantima koji proces socijalne inkluzije uspješno prolaze na dasci sa četiri kotača. Olivier Lambert predstavlja se filmom “Grinding the Country” o Chaulgnesu – tipičnom malom francuskom selu u kojem je skateboarding krajem 90-ih mnogima promijenio životne navike te lansirao generacije skejtera i punk-rock fanova. Posljednji film na repertoaru Kina Valli bit će Reactions filmaša Davida Mikulana o skejterima iz mađarskog grada Debrecen i njihovom konstantnom konfliktu sa sugrađanima koji prema njihovoj subkulturi pokazuju agresivno nerazumijevanje.

Uz izložbu u vodospremi i programu u Kino Valli, subotnji festivalski program završava u 23 sata u Galeriji Cvajner izložbom fotografija Henryja Kingsforda, osnivača uglednog londonskog Grey skateboard magazina, na kojima su light-motiv građevine poznatog španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave.

Prvi put na Vladimiru održat će se i koncertna večer. Gitarist Daniel Lebron i pjevač Ramon Piñas Gracia dolaze ravno iz Španjolske, kolijevke flamenca! Ravno iz Barcelone – europske skateboarding meke, na čijoj se sceni ističe Daniel Lebron, izniman skejter i veliki zaljubljenik u flamenko. Sa skejtom pod nogama i gitarom u ruci, Lebron već godinama oduševljava svojim svirkama, a glazbu, pjesmu, ples i atmosferu sa španjolskih ulica u petak, 27. rujna u 19 sati donosi na fažansku Piazza Grande u staroj Fažani.

Program se na istom mjestu nastavlja u 20 sati premijernim projekcijama međunarodnih skate-videa među kojima je i prvi filmski uradak pulskog skejtera Raula Žgombe “Tabula Rasa” o aktualnoj pulskoj i hrvatskoj skate sceni.

Isti dan u 12 sati održat će se i prva promocija knjige na Vladimiru. Radi se o fotomonografiji Petera Fetticha, fotografa i aktivnog sudionika slovenske scene  kojom ispisuje povijest DIY skate-scene u Sloveniji i energiju ljudi koji stvaraju svoji svijet i vlastita pravila. S autorom o knjizi razgovara Jaka Babnik, autor kultnih slovenskih skate-videa, a promocija se održava na otvorenom i prikladno temi u fažanskom DIY Skateparku 4 smještenom u brovoj šumi iza Kasarne – prostora urbane kulture u Fažani.

Festival tradicionalno završava projekcijama u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. U nedjelju, 29. rujna na otoku će se prikazati tri skate-videa. Polazak brodom iz Fažane zakazan je za 18 sati. Prva projekcija počinje u 20 sati – prikazat će se skate-video “Ye Olde Destruction Thomasa Cambella, apsolutni hit 2019. godine sniman na 16mm vrpci. Radi se o svojevrsnom filmu ceste, koji uz skateboarding na određeni način upada u klasični žanr filma s autom kao motivom; dva oldtimera – Cadillac iz 70-ih i crni caravan Ford Station u kojima dvije ekipe putuju naokolo stvarajući različite skejt scenarije. Program se nastavlja skate-videomPearls” Jima Cravena iz Manchestera, koji je posveta skateboardingu, ali i izuzetnim projektima španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave, čije su zgrade i mostovi jedinstveni primjeri arhitektonskog stila i slučajno vrlo skejtabilni.

Više informacija o kartama za otok pronađite na festivalskoj stranici vladimrfilmfestival.com.

Popratni festivalski program svakodnevno će se (osim u subotu) održavati u fažanskom prostoru urbane kulture – Kasarni, gdje će u petak u 23 sata nastupati DJ Kool S, dok će u nedjelju, također od 23 sata DJ pult preuzeti nekoliko gostujućih skejtera.

Festival podupiru Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažana, Nacionalni park Brijuni, JU Pula Film Festival / Kino Valli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Galerija Cvajner, dok su medijski pokrovitelji Grey skateboard magazin, Solo magazin, Live skateboard media, Free skateboard magazin i Skate Jawn magazin.

Priredila P. A.

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum