Završena obuka nastavnika za provedbu projekata održivog razvoja

Škole kao pokretači promjena u lokalnoj zajednici

• Zelena Istra i Centar za mirovne studije su od 2. do 4. rujna u prostorima Dnevnog boravka u Društvenom centru Rojc organizirali “Seminar o održivom razvoju, 2. modul – Od ideje do akcije” za 25 nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola iz Pule i Knina.

„Tema održivog razvoja jedna je od najaktulanijih tema današnjice, a edukacija je temelj za postizanje održivog razvoja. Stoga je cilj naših obrazovnih seminara da nastavnici steknu teorijska znanja i vještine u području održivog razvoja, koja će im pomoći da osmisle, organiziraju i provedu školske projekte i projekte u zajednici na tu temu. Kompetencije koje će nastavnici steći u okviru ovog projekta pomoći će im i da svoju nastavu povežu s Kurikulumom za međupredmetnu temu Održivi razvoj“, navode organizatori.

Prvi modul seminara održan je u Kninu od 1. do 03. srpnja i bio je posvećen teoretskom znanju, vrijednostima i izgradnji stavova vezanih za područje održivog razvoja. Modul u Pulli bio je posvećen praktičnim znanjima i vještinama u području osmišljavanja, organiziranja i provedbe aktivnosti koje su vezane uz održivi razvoj. Na seminaru su nastavnici i profesori škola partnera radili na temama planiranja školskih projekata u području održivog razvoja s naglaskom na smisleno uključivanje učenika u planiranje i provedbu projekata, te suradnju s lokalnom zajednicom.

Provedbeni tim ovog seminara činile su predstavnice partnerskih udruga Zelena Istra (Nina Brnić, Irena Burba i Dušica Radojčić) te Centra za mirovne studije (Lana Jurman i Lovorka Bačić) koje sve imaju višegodišnje iskustvo u obrazovanju nastavnika i rada u školi te u direktnom radu sa zajednicom.

Seminar se proveo u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ koji vodi udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga Krka Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum