Metamedijator udruge Metamedij – radionica izrade GIF-ova “GIFart”

Učenici pulske Škole za odgoj i obrazovanje su u utorak i srijedu, 15. i 16. listopada u sklopu projekta Metamedijator sudjelovali na radionici izrade GIF animacija koju su vodile Dina Milovčić, Tessa Bachrach Krištofić i Franka Tretinjak, grafičke dizajnerice koje čine kolektiv NJI3.

GIF-ovi — grafiti interneta — oblik su komunikacije dostupan svima. Mladi ih često koriste u komunikaciji na društvenim mrežama, a najčešće u obliku koji je bio već dostupan na internetu. Voditeljice su pokazale kako uz malo truda, GIF-ovi mogu postati jak komunikacijski alat. Cilj radionice bio je naučiti mlade kako stvarati vlastite animirane GIF-ove i koristiti ih kroz animirani crtež, kolaž, dizajn ili fotografiju.

Voditeljice su započele radionicu kratkim predavanjem o povijesti GIF animacija. Polaznici su se upoznali s temom i načinom rada u obliku prezentacije u kojoj se pojašnjava što je zapravo GIF animacija, njegova kratka povijest i upotreba, zatim različite likovne tehnike kojima se može pristupiti izradi te kratki pregled kako GIF umjetnici izražavaju svoj osobni stil kroz medij. Nakon uvodne prezentacije, uslijedila je izrada GIF-ova uz pomoć kolaža na temu superjunaka koje su učenici potom sami animirali na vlastitim smartphone uređajima.

Metamedijator je nastavio s radom u petak, 18. listopada s interaktivnim predavanjem glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije. Preostale aktivnosti koje će uslijediti su predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima te studijsko putovanje u Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator namijenjen je educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha je  projekta suprotstavljanje težnjama pasivizacije mladih te stvaranje poticajnog okruženja za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum