Predstavljanje glazbenih izdanja Remiks identiteta 4 i 5 u pazinskom Bunkeru

Predstavljanje glazbenih izdanja Remiks identiteta 4 i 5 istoimenog projekta i radionice koju provodi udruga Metamedij bit će održano u četvrtak, 31. listopada u 20 sati u buffetu Bunker u Pazinu. Na predstavljanju će govoriti voditelji radionica Goran Farkaš i Noel Šuran te predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan te neki od polaznika i autora glazbe. Oni će govoriti o radu tijekom zadnje dvije radionice koje su za teme imale „Trieštinke“ i „Prirodu i tehnologiju“.

Mentori radionice Remiks identiteta 4, održane u studenom 2017. godine u suradnji s udrugom TradInEtno, bili su Goran Farkaš i Marino Morosin, Nenad Kovačić, a glavna tema bile su trieštinke, dijatonske harmonike koje su se od 1862. godine izrađivale u Trstu u radionici A. Plonera. Trieštinke predstavljaju jedan od kultnih istarskih tradicionalnih instrumenata, simbol naše istarske “’kulturne maneštre”’. Polaznici radionice i autori remikseva su: Ma Quis (Marko Kalčić), Morski (Marino Jurcan), Dejo Žminjsky (Dejan Damijanić), hodoM (Nenad Kovačić), Vedran Grubić, WunschBaum Ansambl (Anamarija i Branko Škara), Pičke sa šanka (Edna Jurcan i Ana Orsag), Ang Maružin i Rinoma (Marino Morosin). Svi zainteresirani moći će preuzeti primjerak CD-a i popratnog kataloga.

Tema radionice Remiks identiteta 5 bila je „Tehnologija i priroda“, a mentori su bili Noel Šuran i Tin Dožić. Šuran je održao radionicu na temu njegovog projekta „Herbasonarij“ tijekom koje su se polaznici okušali u izradi glazbala od biljaka. Dožić je tijekom radionice „Elektromagnetske aktivacije“ polaznike naučio izraditi jednostavne pick up mikrofone za ozvučivanje elektromagnetskih zračenja te kontaktne mikrofone za snimanje vibracija i pokreta predmeta. Kombinacijom zvukova stvorenih tijekom te dvije radionice nastali su remiksovi autora: Tubak Žminjski (Damir Tubak), Dejo Žminjski (Dejan Damijanić), Helga Goran, Dina Ivas i Morski (Marino Jurcan).

Nakon predstavljanja bit će održana slušaonica svih dosadašnjih izdanja projekta Remiks identitteta.

Remiks identiteta je (glazbeni) projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu MMLab-a i glazbenog community studija Metamusic –kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, a čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom.

Cilj radionice je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Koristeći remiks kao metodu novomedijske produkcije, aktivnost dopušta mladima da propituju glazbeno stvaralaštvo u digitalnom okruženju, te razmišljaju o pravcima kretanja tradicijske glazbe i novim načinima njenog postojanja. Cilj aktivnosti je odmaknuti se od stereotipnog i nedovoljno promišljenog shvaćanja remiksa, te ga prikazati kao alat za radikalan i refleksivan pristup, kojim se preispituju forme i sadržaji nekih izvornih skladbi te pronalaze razne mogućnosti suvremenog kontekstualiziranja.

Remiks identiteta 1 – (1. dio2. dio)

Remiks identiteta 2

Remiks identiteta 3

Remiks identiteta 4

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

Izvor

Leave a Reply


3 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum